Overslaan en naar de inhoud gaan

Benes past rapid-prototyping-principes toe bij ontwikkeling van printerfeedertafel

Benes wist samen met het Mechatronica 4.0-projectteam rapid prototyping effectief aan te wenden voor de ontwikkeling van een hoognauwkeurige printerfeedertafel en de bijhorende software. Deze techniek laat toe concepten in een korte tijdspanne en met beperkte kosten te testen en te optimaliseren.

Sirris en Flanders Make maakten gebruik van rapid-prototyping-technieken om een feedertafel te ontwikkelen, compatibel met een bestaand printersysteem. De ontwikkeling gebeurde op vraag van Benes, een kmo uit Haasrode die printsystemen en –toebehoren verdeelt. Anje Van Vlierberghe, programmaleider Mechatronics bij Sirris legt uit: "Technieken die onder de noemer 'rapid prototyping' (RP) vallen, laten toe om op een snelle, goedkope en efficiënte manier tot een prototype van een product te komen dat al sterk aanleunt bij de individueel gestelde eisen van het eindproduct. Zo is de opschaling naar een volwaardig industrieel product een kleinere stap."

Uitbreiding van functionaliteiten

De bestaande printerconfiguratie was slechts geschikt om lichte materialen op rol, zoals papier, textiel en folie, te bedrukken. Een uitbreiding met een externe, aangedreven feedertafel zou nieuwe mogelijkheden openen om zwaardere materialen zoals vlakke panelen te bedrukken.

Sirris en Flanders Make volgden een systematische aanpak om, uitgaande van de ontwerpspecificaties, concepten te genereren en te optimaliseren. Het finale concept van de feedertafel maakt gebruik van een spindelaandrijving. Voor een complex koppelstuk werd 3D-printing  als rapid-prototyping-techniek toegepast. Voor de sturing werd rapid-control-prototyping toegepast met behulp van een open-source dsPic-hardwareplatform, ontwikkeld door Sirris en Flanders Make. Deze aanpak levert een dubbel voordeel. Allereerst wordt de stuurcode automatisch gegenereerd vanuit het in matlab-simulink ontwikkelde stuurprogramma. Ten tweede kan de sturing nog vóór de experimentele evaluatie in de volledige feedertafel uitgetest worden. Bovendien is de performantie van de low-cost dsPic-processor representatief voor de elektronica die in het eindproduct toegepast zal worden.

In het kader van het Mechatronica 4.0-project zal het projectteam de ontwikkeling van het generieke dsPic-hardwareplatform voortzetten en ook andere rapid-control-prototyping-hardware evalueren.