Overslaan en naar de inhoud gaan

beMatrix krijgt meer inzicht in milieu-impact van product en productie

Inzicht in het bestaande is een eerste, belangrijke stap om tot verdere verbetering en innovatie te komen, dat ondervond beMatrix op zijn weg naar de circulaire economie. Met dank aan Sirris.

beMatrix, gevestigd in Roeselare, ontwikkelt en produceert en commercialiseert innovatieve, modulaire en herbruikbare kadersystemen voor de standenbouw en events. De basis van de producten steunt op de onbeperkt herbruikbare aluminium kaders. beMatrix-kaders zijn 100 procent recycleerbaar. Ze kunnen volledig gerecycleerd worden door het materiaal opnieuw tot profielen te extruderen, waarvan dan opnieuw kaders gemaakt kunnen worden. De modegevoelige bekleding, met textiel of panelen, is afzonderlijk op de kaders aan te brengen. Het bedrijf is steeds op zoek naar product- en procesverbeteringen. Daarom wilde beMatrix eerst een duidelijk beeld krijgen van de milieu-impact van zijn huidige afwerkingsmaterialen. Sirris nam deze taak ter hand.

Eenvoudige analyse

Sirris stelde een erg eenvoudige tool ter beschikking waarmee de milieu-impact van een typische stand in beeld kan gebracht worden. Daarbij wordt de impact van verschillende materiaalkeuzes, van de afwerking en van een aantal kritische onderdelen grondig vergeleken. Uit deze eenvoudige benadering bleek dat een reductie in de milieu-impact van meer dan 40 procent mogelijk is bij twee vergelijkbare standen. Daarnaast bleek ook dat de meest milieuvriendelijke versie nog eens tot 20 procent goedkoper is.

Met deze inzichten kon beMatrix zelf verder aan de slag. Het bedrijf blijft steeds verder innoveren en zette ondertussen de stap naar een meer circulaire economie.