Overslaan en naar de inhoud gaan

BCW en Sirris ontwerpen concept voor aanhangwagen van de toekomst

Al sinds 1978 ontwerpt en vervaardigt Berlaarse Constructie Werken – kortweg BCW – kleine en middelgrote aanhangwagens voor particulieren en bedrijven. Het familiebedrijf produceert een uitgebreid gamma aan auto- en machinetransporters, mototrailers, bakaanhangwagens, kippers enzovoort. Om een nieuw aanbod van lichte trailers in de markt te zetten, besloot BCW het ontwerp te optimaliseren van een van zijn kippers: trailers met zij- of achterwaarts kantelbare laadruimte. Een ambitieuze uitdaging waarvoor het bedrijf in 2015 Sirris in de arm nam.
  • Robuuste en betrouwbare trailer met kantelbare laadruimte (kipper)
  • Huidig concept vereenvoudigen en esthetischer maken
     

Het Berlaarse familiebedrijf BCW – Berlaarse Constructie Werken – ontwikkelt en bouwt al meer dan veertig jaar aanhangwagens. Met een ruim aanbod van onder meer mototrailers, kippers, bakaanhangwagens en machinetransporters focust BCW voornamelijk op de B2B markt.  

“Sirris vereenvoudigde het huidig ontwerp en bracht verbeterpunten in kaart.” 

bcw-kipper-sirris

De kunst van het vereenvoudigen

Duurzame kwaliteit voor een goede prijs. Dat was het opzet van BCW voor de optimalisatie van een bestaand type aanhangwagen, een kipper met een complexe structuur en meerdere steunbalken. Het Berlaarse bedrijf volgde twee pistes. Enerzijds moest de kipperconstructie een pak eenvoudiger en lichter. Een afgeslankte stroomlijn is niet alleen esthetischer maar ook zuiniger. Anderzijds moest de inzetbaarheid van alternatieve materialen en componenten overwogen worden. Zo vereenvoudigen bijvoorbeeld slijtvaste klikpanelen in aluminium de montage, terwijl een aangepaste veerophanging het rijcomfort verhoogt. 

Nieuw concept, uitvoerige analyse

Met die checklist in het achterhoofd bedacht Sirris een nieuw, vereenvoudigd concept voor de BCW-kipper. Daarbij lag de klemtoon op het chassis en de ophanging, de materiaalkeuze en de balkenconstructie die de verschillende onderdelen met elkaar verbindt. Aan de hand van computersimulaties onderzocht Sirris welk effect verschillende types belasting en rijsituaties zouden hebben op het vereenvoudigde ontwerp. De computeranimaties legden een aantal verbeterpunten bloot ten opzichte van het bestaande ontwerp.  

Van concept naar productie

Sirris wist het ontwerp van de BCW-kipper naar een hoger niveau te tillen, zonder dat de kosten de pan uit swingen. Een vereenvoudigd chassis in constructiemateriaal dat licht en toch sterk is. Een simpelere en esthetischere structuur met minder draagbalken en laswerk. Het zijn slechts enkele aanpassingen waarvan niet alleen BCW, maar ook de klanten van het Berlaarse bedrijf de vruchten plukken. Om het nieuwe model in de markt te zetten, moet BCW ook zijn productiemethodes aanpassen. Een cruciaal vervolgproject waarvoor het Berlaarse familiebedrijf opnieuw voor Sirris kiest.