Overslaan en naar de inhoud gaan

Atlas Copco Airpower doet kennis en knowhow op in additive manufacturing

Om additive manufacturing (AM) succesvol toe te passen, is het cruciaal de nodige kennis over de verschillende technologieën in huis te hebben. Atlas Copco Airpower, producent van onder meer compressoren en generatoren, is een van de voorlopers van het gebruik van AM om hun producten te vervaardigen. Het ziet de mogelijkheden - en zo zijn kennis hierrond - alleen maar uitbreiden.

Daarom werd in 2014 een project gelanceerd dat experts uit verschillende divisies samenbrengt om zoveel mogelijk van elkaar te leren en alle facetten te exploreren. Verder stapte Atlas Copco in een samenwerking met Sirris en een reeks andere bedrijven in een project om de mogelijkheden van 3D-printing te verkennen. Het nam daarvoor de volledige stukkenlijst door en overwoog welke onderdelen in aanmerking kwamen voor 3D-printen.

Ook een in samenwerking met Sirris georganiseerde masterclass, waarin een aantal ontwerpers van elke divisie deelnamen en intensief samenwerkten rond 3D-printen, paste in dit plaatje.  Simon Vermeir, ontwerper binnen het AM-team bij Sirris, geeft meer uitleg bij deze praktische masterclass: "Tijdens de masterclass belichtten de experts van Sirris de verschillende technieken, reikten we praktische ontwerpregels en tools aan en doorliepen we samen met de ontwerpers van Atlas Copco het volledige ontwerpproces. Bij elke stap werd gekeken welke kennis nodig is om AM met succes te implementeren." De aanwezigen brachten eigen cases aan, componenten die tijdens de masterclass herontworpen werden voor productie met AM.

Op verschillende vlakken biedt 3D-printing nu al een toegevoegde waarde, zoals prototypes, tooling, 'one-off-parts' en onderdelen voor compressoren.