Om de razendsnel evoluerende technologieën bij te benen, moeten fabrikanten van ‘software-intensieve’ producten hun systemen haast continu aanpassen én customizen. Gebruikers verwachten immers een up-to-date systeem op hun maat. Alleen vergt elke softwareaanpassing een grondige impactanalyse. Bij kritische onderdelen of gecertificeerde systemen zijn voor de minste wijziging audits nodig naar veiligheid, normen en regelgeving.
Bijgevolg resulteert de ontwikkeling van softwarevariaties vlug in complexe en dure onderzoeksprojecten. Daarom lanceerde Sirris in 2012 een Europese projectoproep.
In mei 2012 ging VARIES van start, een drie jaar durend, ambitieus onderzoeksproject. 23 Europese partners uit 7 landen stapten in, waaronder 4 Belgische bedrijven: Softkinetic Sensors, Macq, Spicer en Barco. De laatste besliste om het project te trekken, met ondersteuning van Sirris. Medewerking van FMTC en Vlerick Business School maakt het Belgische deelnemersconsortium meteen tot het grootste.
Om doordacht beslissingen te kunnen nemen over nieuwe varianten, werden eerst parameters of ‘variability drivers’ bepaald. Vervolgens werkte de onderzoeksgroep een variabiliteitsarchitectuur en –aanpak uit, om zo te komen tot een geïntegreerd en continu variabiliteitsbeheer gedurende de hele levenscyclus van een product. Die drie doelstellingen werden vervat in zeven werkpakketten, met duidelijk afgelijnde verwachtingen van de verschillende partners.
De inzichten zijn veelbelovend. Barco haalde er al learnings uit om zijn supply chain te optimaliseren en de diversiteit van zijn producten en componenten in verschillende niches efficiënt te beheren. Maar ook voor de kleinere spelers en andere leden van Sirris biedt het project concrete oplossingen. Het helpt bedrijven proactief een kortere time-to-market en hogere productiviteit te bereiken.