Overslaan en naar de inhoud gaan

Alliance optimaliseert ophanging wasmachine met multi-bodymodellering

Decennia geleden kwamen de eerste simulatietools voor multi-bodymodellering op de markt. Maar een hoge instapdrempel weerhoudt veel bedrijven ervan om de techniek toe te passen in de praktijk. Alliance, een toonaangevende producent van wasmachines, deed een beroep op Sirris en Flanders Make om die drempel te overwinnen.

De ophanging van industriële wasmachines zorgt ervoor bij het ronddraaien de uitwijkingen van de trommel beperkt blijven. Een kleinere uitwijking effent het pad voor een compactere behuizing die minder inbouwruimte vergt. Beperkte dynamische reactiekrachten naar de grond garanderen dan weer dat de wasmachine niet gaat ronddansen wanneer hij op volle toeren draait.

Modellering op systeemniveau

In tegenstelling tot de meer bekende eindige-elementenmethode, laat multi-bodymodellering toe een machine als systeem te benaderen, bestaande uit starre lichamen en koppelingen (veren, dempers, geleidingen, …)Deze aanpak laat toe krachten en bewegingen te simuleren, mits toepassing van een aantal weloverwogen vereenvoudigingen, wat een hoge instapdrempel met zich meebrengt. Overtuigd van de potentiële meerwaarde van multi-body-modellering ging Alliance te rade bij Sirris en Flanders Make.

Simulatie en praktijk hand in hand

Flanders Make ontwikkelde een methode om in beperkte tijd een bruikbaar multi-bodymodel op te bouwen. Door parallel aan de opbouw systematisch metingen uit te voeren op een bestaande machine, kwam het onderzoeksteam relatief snel tot bruikbare simulatieresultaten.

Voor Alliance toonde een vergelijking tussen simulaties en metingen dat multi-bodymodellering perfect kan dienen om het effect van aanpassingen aan de ophanging te voorspellen. Met hulp van de experts van Sirris en Flanders Make optimaliseerde Alliance de plaatsing en oriëntatie van dempers en veren in de ophanging. Zo slaagde het team erin de uitwijking van de trommel en de reactiekrachten aanzienlijk te verminderen.