Met de waterkeringspoort wil Aggéres ook ondergrondse sites, zoals parkeergarages, metro-ingangen en publieke waardevolle gebouwen beschermen. De poort bestaat uit afzonderlijke delen van zo’n 50 cm hoog en 7 cm dik die in het plafond kunnen verdwijnen. Van bij het begin bleek dat de juiste materiaalkeuze essentieel zou zijn voor het slagen van het project. Enerzijds moet de poort namelijk bestand zijn tegen een enorme waterdruk, anderzijds mogen de delen niet meer dan 60 kg wegen om het ophaalsysteem niet te overbelasten.
Vloeiende samenwerking
“Door de combinatie van voorwaarden waren composieten een evidente keuze”, licht Bart Waeyenbergh (Engineer bij het SLC-Lab) toe. “Omdat Aggéres hiermee zelf geen ervaring had, hebben we een opleiding voorzien. Zo zaten we van bij het begin op dezelfde golflengte.”
Samen hebben Aggéres en Sirris een prototype van de poort ontwikkeld om het ophaalsysteem te testen. Met succes: Aggéres beschikt vandaag over een – letterlijk – waterdichte oplossing. Maar daar eindigde de betrokkenheid van Sirris niet: ook bij het zoeken naar de juiste mal-, materiaal- en onderdelenproducenten kon Aggéres rekenen op verregaande ondersteuning. Zo worden nieuwe prototypes ontwikkeld om ze in een speciaal ontworpen testbassin onder volledige waterdruk te testen.