Overslaan en naar de inhoud gaan

Adviesraad gidst Inventive Designers richting cloud

Heel wat contracten, e-mails of facturen van banken of overhedenworden gegenereerd met software van het Antwerpse Inventive Designers. Tot vandaag biedt het bedrijf die software enkel on-premise aan. Verdere groei vereist echter een overstap naar Software-as-a-Service (SaaS). Om die in goede banen te leiden, ging het bedrijf een langetermijnrelatie aan met Sirris. Daarbij werd onder meer een adviesraad van experts opgericht.

Overschakelen van een systeem met softwarelicenties naar een SaaS-applicatie vergt niet alleen een andere manier van ontwikkelen, maar ook van zakendoen. Inventive Designers maakte daarom gretig gebruik van de inzichten en het advies van Sirris en schreef zich in voor het My Software as a Service-bootcamp. Daar kreeg het alvast de basis mee, maar al gauw bleek dat zo’n overstap impact heeft op het hele businessmodel van het bedrijf, niet enkel op de software.

Hoofd in de wolken

Voor Inventive Designers was de uitdaging tweeledig. Nick Boucart, Senior Advisor Software Engineering & ICT bij Sirris: “Enerzijds was de bestaande softwaresuite niet gemaakt met een SaaS-model in het achterhoofd,” Daarnaast is het type klant dat aangesproken wordt door cloud niet noodzakelijk hetzelfde als bij een on-premiseproduct. Bovendien is er in België nog een zekere terughoudendheid.”

Om de transitie vlot te doen verlopen, stelde Inventive Designers met behulp van de dienst 'My Advisory Board' van Sirris en Agoria een adviesraad samen. Die raad bestaat uit een groep experts, waaronder ondernemer en Sirris-adviseur Omar Mohout. Boucart: “In een adviesraad zetelen drie tot vijf experts, elk met een specifieke functie.” De adviesraad komt vier keer per jaar samen om de vordering en volgende stappen te bespreken.