Overslaan en naar de inhoud gaan

Aanbieder van innovatieplatform haalt inspiratie uit Europees project

CogniStreamer is een van de toonaangevende spelers in de markt van de software voor collaboratieve innovatie. Het biedt een softwareplatform en bijhorende begeleiding aan om innovatie procesmatig te benaderen. Zelf zag het zich voor kennis en inspiratie gesteund door het ITEA-Accelerate-project dat samen met Sirris werd opgezet en uitgevoerd

Sinds 2008 is CogniStreamer marktleider in collaboratieve innovatiesoftware en bijbehorende diensten, met grote internationale namen onder zijn klanten. Het platform zorgt ervoor dat een onderneming de goede ideeën van medewerkers structureel ondersteunt, dat het mogelijk is het innovatieproces beter en efficiënter te beheren.


De onderneming begon als webontwikkelaar, waarbij de ontwikkeling van een applicatie voor een klant de interesse wekte van diens klant en zo ging de bal aan het rollen. Initieel verkocht Cognistreamer een licentie met technische ondersteuning en onderhoud, maar na enige tijd kwamen daar ook bijkomende innovatiediensten bij. Zo werd CogniStreamer een zelfvoorzienend, schaalbaar bedrijf, dat wereldwijd tot de top 5 in zijn domein behoort met kantoren over heel de wereld.

Innovatie introduceren is geen kwestie van een goede tool kopen en ermee aan de slag gaan, maar is in essentie beschikken over de juiste voorwaarden, middelen en houding om een duurzame omgeving te ontwikkelen, om zo de vruchten van deze investering te plukken. Het gaat vooral over mensen, en samenwerking

Het belang van ecosystemen en mensen

Het bedrijf investeert continu in next-gen technologie. Zo kwam het tot de conclusie dat de waarde zich niet langer situeerde in de naakte software, maar meer en meer in de innovatieve ecosystemen - communities van mensen die kennis delen, ideeën genereren en samenwerken om zo tot grootse producten en diensten te komen. Ondersteuning via sociale software technologie is hierbij essentieel. . Tegenwoordig is er een groeiende nood aan versnelde innovatie en open ecosystemen voor innovatie zijn een goede manier om hiertoe te komen. Het mensenaspect is hierdoor cruciaal geworden. De software kan hulp bieden in de zoektocht naar experts ter zake, maar er zijn ook mensen nodig die aan scouting doen en als tussenpersoon fungeren, om de digitale conversaties op te starten tussen de aparte experts. Dit alles in een omgeving van vertrouwen, waarbij de software kan helpen deze te faciliteren.


Innovatie door inspiratie

Op dit punt besefte Wim Soens, Director of Innovation, Research & Development, hoe moeilijk het kon zijn als kmo te groeien en dat publieke fondsen en projectprogramma's zoals ITEA de nodige boost kunnen geven om dit te bereiken. Het bedrijf moest immers compleet nieuwe kennis opbouwen - rond semantische technologie, sociale wetenschappen, big data-analyse en ontwikkeling van algoritmen. Dankzij collaboratieve projecten als die binnen ITEA kon men samenwerken met (inter)nationale kenniscentra en universiteiten, om zo toegang te krijgen tot fundamentele kennis.. Voeg daarbij een geschikte selectie van gebruikscases van grote en kleine bedrijven, onderzoekscentra en universiteiten en je komt tot een zeer krachtig ecosysteem, waarin alle deelnemers naar hetzelfde doel streven: versnelde innovatie.


CogniStreamer werd binnen ITEA betrokken in het Accelerate-project, waarin alle deelnemers naar hetzelfde doel streven: versnelde innovatie. Voor Wim Soens werken alle concepten, gebruiscases en prototypes alvast inspirerend. Het project besloeg drie jaar en eindigde in 2016.