Stas, van Waalse kmo tot Factory of the Future

Stas is een van de twee Waalse ondernemingen die de titel van Factory of the Future 2019 in de wacht heeft gesleept voor zijn vestiging in Doornik. Een bewijs dat industrialisering en digitale transformatie ook perfect binnen het bereik van kmo's liggen.  

De fabriek van de groep Stas in Doornik produceert jaarlijks een duizendtal zelflossers en kipper opleggers voor de landbouw-, recyclage- en bouwsector. Dankzij haar inhouse R&D-afdeling kan ze hoogtechnologische modellen aanbieden die helemaal zijn afgestemd op de snel evoluerende behoeften van die sectoren. Talrijke innovaties van Stas zijn vandaag de norm voor de constructeurs, waar ook ter wereld. Dankzij zijn weldoordachte digitale transformatie, behoort het bedrijf vandaag tot de beperkte kring van Waalse Fabrieken van de Toekomst.

Sterk gedigitaliseerde operationele processen

Een simpele blik op de productielijnen van het familiebedrijf en men merkt meteen dat die niets meer gemeen hebben met het klassieke imago van een werkplaats. Dankzij de nieuwe technologieën is de fabriek erin geslaagd gepersonaliseerde productie en automatisering te verzoenen.

Zo verloopt het lassen voortaan grotendeels met behulp van intelligente robots. Op de productielijnen wisselen zelflossers van verschillende types en afmetingen elkaar af. De lasrobot meet eerst de te lassen onderdelen en past zich meteen aan de meetresultaten aan. Dankzij die baanbrekende innovatie voor de sector, kan de fabriek snel en zeer flexibel inspelen op de bestellingen van de klanten en de marktontwikkelingen.

Voor het verfwerk werd begin 2018 een nieuwe robot in gebruik genomen. Met zijn intelligente programmering kan hij in alle veiligheid met de operator naast hem in de verfcabine samenwerken.

Nieuwe technologieën voor kwaliteitsmanagement

Ook het kwaliteitsmanagementsysteem is helemaal up-to-date. De fabriek ontwikkelde een QMS-applicatie voor kwaliteitsmanagement via smartphone. De ploegbazen maken er dagelijks gebruik van om problemen tijdens het productieproces te registreren. Op die manier kan de supportdienst ze realtime opvolgen en heel snel ingrijpen.

Met al die transformaties beschikt Stas vandaag over de nodige middelen om zijn ambitie waar te maken: dé onbetwiste leider worden op de Europese markt. De onderneming behoort vandaag ook tot de beperkte kring van Waalse ‘modelfabrieken’, naast AW Europe, JTEKT en Valeo. Stuk voor stuk ondernemingen op mensenmaat die producten met een hoge toegevoegde waarde leveren en de nodige flexibiliteit aan de dag leggen om snel op de evoluerende vraag in te spelen door een geleidelijke integratie van digitale productieprocessen.

In het kader van het programma-Made Different Digital Wallonia, een initiatief van Agence du Numérique, kenden Sirris en Agoria aan de Stas-fabriek van Doornik de prestigieuze Factory of the Future-award toe. Meer informatie over de Factory of the Future-award, uitgereikt door Sirris en Agoria in het kader van Made Different Digital Wallonia, een programma tot ondersteuning van de Waalse industrieën, vindt u hier : https://www.sirris.be/nl/wallonie-telt-voortaan-4-factories-future.