Stand van zaken van een technologie opgesteld door een machine

Springer Nature heeft het eerste wetenschappelijke boek uitgegeven waarvan de inhoud volledig door een machine is gegenereerd. Het gaat over onderzoek naar lithiumionbatterijen.

Deze publicatie van Springer Nature is het eerste wetenschappelijke boek waarvan de inhoud volledig door een machine is gegenereerd. De auteur is 'Beta Writer', een computerprogramma ontwikkeld door de Goethe-universiteit van Frankfurt.

Dit 247 pagina’s tellende werk compileert meer dan 150 artikels over onderzoek naar lithiumionbatterijen gepubliceerd tussen 2016 en 2018. Het geeft een overzicht van de laatste trends.

Het algoritme, ontwikkeld door taalkundigen en informatici, is gebaseerd op wetenschappelijke artikels gepubliceerd door Springer Nature waaruit het de inhoud heeft geanalyseerd om de meest relevante publicaties uit te kiezen. Vervolgens heeft de software ze op thema gerangschikt en er beknopte samenvattingen met hyperlinks van gemaakt zodat je de originele documenten kunt inkijken.

De uitgever heeft ervoor gekozen de teksten niet manueel te wijzigen zodat de huidige stand van zaken en de grenzen van door machines gegenereerde inhoud aangetoond worden.

Het boek kan gratis gedownload worden.

Springer Nature wil een publiek debat aangaan over de mogelijkheden, de gevolgen, de uitdagingen en de potentiële risico’s van door machines gegenereerde inhoud in wetenschappelijke publicaties en wil dit pilootproject uitbreiden naar inhoud in andere domeinen.

Dit artikel is gepubliceerd door Marie-Pierre Vidonne van Innovea (Zwitserland) (mvidonne@innovea.ch) in het e-magazine van de CFIB dat door Sirris wordt uitgegeven (https://lecfib.net/).

Tags: