Snel wetenschappelijke publicaties opzoeken

Het Canadese Science-Metrix bracht samen met dochteronderneming ‘1science’ de ‘1findr’ op de markt, de grootste collectie ter wereld van artikels met ‘peer review’.

Het platform is een verzameling van 90 miljoen artikels die ooit gepubliceerd werden in tijdschriften met leesrevisiecomité uit alle wetenschappelijke vakgebieden, in alle talen en uit alle landen. Van het platform kan men een integrale tekst downloaden, indien deze vrij toegankelijk is.

De gegevensbronnen zijn met zorg geselecteerd en de data zijn tevens doorgelicht in een verfijningsproces uitgevoerd door specialisten in bibliometrie. De onderzoekers moeten geen tientallen niet relevante artikels in detail overlopen om enkele artikels te vinden die aan de kwaliteitsnorm voldoen. Er is ook geen gevaar dat zij artikels zouden gebruiken die niet geslaagd zijn in het revisieproces door de vakspecialisten.

Als voordelen tegenover de concurrentie schuift de firma onder meer naar voren:

  • het verfijningsproces van de data en het gebruik daarvan voor de opmaak van betrouwbare statistieken op de zoekmachine
  • haar visie van wereldwijde zoekopdrachten die zich afzet tegen de anderen die tools aanbieden die heel vaak bevooroordeeld zijn, onvolledig en teveel gericht op de natuurwetenschap en gezondheid en steunend op enkel in het westen gerealiseerde onderzoeken.

Het platform ‘1findr’ is verkrijgbaar in een gratis versie en in een voor universitaire instellingen geoptimaliseerde versie.

Bron