Sirris toont hightech infrastructuur en demo’s op Open Bedrijvendag

Op 6 oktober tijdens Open Bedrijvendag zet Sirris de deuren van haar nieuwe labo's in Heverlee open. U bent welkom om kennis te maken met onze hightech infrastructuur en demo’s bij te wonen rond onder andere composieten en hun slimme toepassingen, slim geconnecteerde innovaties en digitale servitisatie. Onze experts zullen u te woord staan voor tekst en uitleg.

Sirris pakt uit met verschillende hightech labo's met innovatieve infrastructuur in het nieuwe gebouw in Heverlee, waar sinds december 2018 de site van Heverlee is ondergebracht. Er zal heel wat te zien en beleven zijn doorheen onze nieuwe site, voor jong en oud.

Demo's

In onze nieuwe labo's kunt u verschillende demo's bijwonen van hoe innovatieve technologieën de productie en producten van morgen kunnen verbeteren en veranderen.

Wat krijgt u zoal te zien?

Een cobot die een composietmateriaal aanbrengt op een vliegtuigonderdeel

Deze demo toont hoe automatisatie kwaliteitsvollere en goedkopere composietproducten voor de luchtvaart mogelijk maakt. Bij de productie van composietproducten worden textielen vaak manueel op een gecontroleerde en complexe manier gedrapeerd tot een 3D-vorm, en arbeidsintensieve klus. Sirris onderzoekt binnen een Europees onderzoeksproject met RWTH Aachen en KU Leuven hoe automatisering leidt tot meer kwaliteitsvolle, goedkopere producten door snellere en meer gecontroleerde processen. Deze demo toont een automatiseringsconcept voor de productie van een verstijver in een vliegtuigvleugel, waarbij de prepreg laag per laag gedrapeerd en aangedrukt wordt op de schuimkern en het geheel daarna wordt uitgehard in een autoclaaf.

Een slim auto-onderdeel uit composiet voorzien van vezelsensoren

Composieten bieden door hun gewichtsvermindering een groot potentieel voor de automobielindustrie. Sirris onderzocht samen met de bedrijven Siemens PLM Software en Com&Sens de voordelen die ingebedde optische vezelsensoren in een B-stijl bieden, zowel tijdens productie als tijdens de levensduur van het product. Optische vezelsensoren kunnen tijdens productie het harsvloeifront accuraat monitoren en tijdens de gebruiksfase van het composiet het rekken van het materiaal monitoren, zoals live zal worden gedemonstreerd. 

Een stofzuigerrobot met extra functies die vanop afstand te besturen is 

Steeds meer producten worden gekoppeld aan het internet. Hierdoor kunnen heel wat waardevolle gegevens verzameld worden over hoe een product gebruikt wordt. Uit deze data kunnen nieuwe inzichten gehaald worden op basis waarvan bedrijven nieuwe diensten kunnen aanbieden. Zo doen steeds meer slimme producten hun intrede in ons dagelijks leven. Sirris helpt bedrijven bij het maken van dergelijke slimme, geconnecteerde producten en het uitwerken van digitale diensten op basis van de verzamelde gegevens. In deze demo-opstelling kunt u kennismaken met onze slimme robotstofzuiger die vanop afstand te besturen is. Op basis van de verzamelde data tonen we hoe heel wat nieuwe functies kunnen toegevoegd worden. Deze demo kadert in de Proeftuin Digitale Servitisatie van VLAIO.

Ook te zien zijn een slim ziekenhuisbed dat de parameters van de patiënt automatisch meet, een slimme laptopcase gemaakt uit composiet, ...

Voor de kleinste bezoekers is er een interactief parcours met activiteiten voorzien, waardoor ook zij beleven wat technologie voor de industrie kan betekenen.

Zin om de Sirris-site in Heverlee te bezoeken op Open Bedrijvendag? Lees er hier meer over!

Industrie 4.0