Sirris-labo's als deel van West-Vlaams netwerk van toplabs

18 juni 2019
Case
Bart Verlinden

In Kortrijk openden op 13 juni de applicatielabs ‘Smart Assembly & Production’ en ‘Smart Production Organisation’ in samenwerking met Sirris op Campus Kortrijk van Universiteit Gent en het Augmented & Virtual Reality Technlogielab van Howest hun deuren.

Samen met de twee innovatielabs op KU Leuven Campus Brugge maken deze labs deel uit van de vijf hoogtechnologische Machinebouw & Mechatronicalabs in West-Vlaanderen die maakbedrijven helpen om de stap naar industrie 4.0 te zetten.

West-Vlaanderen en vooral het zuiden van de provincie buigt op een sterk industrieel ecosysteem. Om het potentieel van deze maakbedrijven ook in de toekomst optimaal te benutten, is digitale innovatie en integratie van nieuwe technologieën essentieel. De vijf Machinebouw & Mechatronicalabs bundelen de expertise rond Industrie 4.0 en helpen het toekomstpad van de maakindustrie in deze regio te effenen. Productiebedrijven kunnen in deze labs terecht om hun productiemethodes slimmer en flexibeler te maken met behulp van  digitalisering en automatisatie.

Deze labs zijn het voorlopig sluitstuk van een investeringsplan om aan de vraag van bedrijven actief in mechatronica en metaalverwerking tegemoet te komen, een krachtenbundeling met alle kennispartners in West-Vlaanderen en met een constante vinger aan de pols van de sector die nu resulteert in een actief netwerk van toplabs in de onmiddellijke nabijheid van de bedrijven. Op de Campus Kortrijk van Universiteit Gent resulteerde de samenwerking met Sirris tot twee applicatielabs:

Smart Assembly & Production Lab

Dit lab van Sirris creëert een testomgeving waarin maakbedrijven kunnen experimenteren met innovatieve technologieën om operatoren bij hun taken, zoals assemblage, te ondersteunen. We analyseren er hoe robots en mensen met een optimale taakverdeling veilig kunnen samenwerken.

Smart Production Organisation Lab

In dit applicatielab verbeteren we bestaande productiesystemen door de creatie van exacte virtuele replica. Door simulaties worden mogelijke operationele verbeteringen van het productiesysteem voorspeld.

Het project 'Machinebouw en Mechatronica-centrum West-Vlaanderen' werd ingediend in het kader van de GTI West-Vlaanderen binnen het EFRO Vlaanderen-programma. KU Leuven, Howest, UGent, Sirris, POM West-Vlaanderen en TUA West werken samen om het project te realiseren.

Deze blog is een onderdeel van onze campagne '4.0 made real by Sirris', om de haalbaarheid van 4.0-technologieën in de industrie aan te tonen. Wenst u meer te weten? Ga naar onze landingspagina of LinkedIn-pagina!

Auteurs

Heb je een vraag?

Stuur ze naar innovation@sirris.be