De integratie van hoogtechnologische sensoren voor productinspectie biedt voedingsbedrijven een groot potentieel voor de optimalisatie van hun productie. Dit project wilde samen met de voedingsbedrijven en hun technologieleveranciers de uitdagingen die gepaard gaan met sensorintegratie aanpakken. We verkenden nieuwe technieken en geavanceerde sensortechnologieën, om zo efficiëntie, kwaliteit en veiligheid in de voedingsindustrie te verbeteren.
Projectduur: September 2018 - November 2020 |


Het is als voedingsbedrijf niet vanzelfsprekend om een onderbouwde inschatting te kunnen maken van de technologische en economische haalbaarheid van de integratie van sensoren in hun productiesystemen en voor hun specifieke cases. Om de uitdagingen rond integratie te helpen aanpakken startten Sirris en Flanders’ FOOD het collectief project (VIS-project) SensInFood.
Resultaten
Volgende thema’s kwamen hierbij meest aan bod:
- Welke (recente of toekomstige) technologieën bestaan er voor het inline meten van een specifieke producteigenschap? Hierbij werd onder andere gekeken naar de inzetbaarheid van hyperspectrale beeldvorming (HSI), spectroscopie (met name (N)IR- en Raman-), microgolftechnologie, visie, en meer toekomstgerichte oplossingen voor het meten van eigenschappen binnenin een product, zoals onder andere de TeraHz-technologie. Ook soft sensing kwam aan bod. Hierbij kwantificeert men productparameters aan de hand van gerelateerde makkelijker meetbare product- of procesparameters, op basis van een onderliggend wiskundig model en/of kalibraties.
Figure 1: microgolf gebaseerde vochtmeting
Figure 2: Raman spectroscopy to determine chemical composition of products
- Hoe kan productie-inefficiëntie (zoals scrap, productiestoringen, …) door menselijke fouten voorkomen worden? Deze vraag ligt buiten de scoop van het project, maar is een overweging die men moet maken alvorens te investeren in uitrusting en sensoren om fouten verder in het proces te detecteren. Hierbij ligt duidelijk een link naar digitalisatie (bijv. digitale weegschalen bij het afwegen van een receptuur, gelinkt met een receptuurlijst en eventuele identificatie-tags) en operatorondersteuning (bijv. stap-voor-stap instructies of checklijsten bij het uitvoeren van complexe taken). Zie hiervoor ook de proeftuin Operatorondersteuning en het project Operator 4.0.
- Hoe haal ik kennis uit alle sensordata die aanwezig is binnen mijn bedrijf?
- Manueel: om inzicht te krijgen in het proces en de afhankelijkheden tussen de procesparameters en producteigenschappen.
- Automatisch: om het proces automatisch te gaan sturen op basis van (verwerkte) meetsignalen.
Hierbij werd gekeken naar de stappen die nodig zijn om de data te identificeren, te verzamelen, op te kuisen (ontbrekende data, foutief geregistreerde data, foutief gekalibreerde sensoren, …), te synchroniseren, …
De sensordata moet vaak in combinatie met andere data geanalyseerd worden (bijv. receptuur, kwaliteitscontrole van binnenkomende goederen, procesinstellingen, …). Het sensorintegratieproject wordt hierdoor verweven met andere datasystemen (ERP, MES,…) en bedrijfsafdelingen.
In de automatisatiestap komt daarbij het connecteren van machines om de data automatisch te kunnen capteren en na verwerking in een centraal dashboard te kunnen visualiseren. (zie hiervoor ook het vervolgproject Connected Manufacturing)
- Hoe pak ik dergelijk integratieproject aan, hoe schat ik de kosten en de opbrengsten in?
Het project richtte zich tot voedingsbedrijven (155 bedrijven) en leveranciers van productietechnologie die slimme automatisatie- en digitalisatieoplossingen aanbieden aan voedingsbedrijven: integratoren, machinebouwers, sensorontwikkelaars en technologieaanbieders (80 bedrijven).
Referenties
Speerpuntcluster-VIS-project
Sirris - Flanders’ FOOD
Projectfinanciering
Hoe kunnen we u ondersteunen?

Meer weten over het SensInFood project ? Bent u een voedingsbedrijf of een toeleverancier van de voedingsindustrie en hebt u vragen rond de integratie van sensoren in uw productieproces of -machine, of het samenbrengen van de data uit reeds aanwezige sensoren? Contacteer ons. Onze Senior Engineer Machatronics, Tania Drissen, helpt u graag verder.
