Ruime belangstelling voor innovatie op Openbedrijvendag

Tijdens Openbedrijvendag op 6 oktober kon u langskomen bij Sirris in onze nieuwe gebouwen in Heverlee. Er was heel wat te zien en te beleven voor jong en oud, van een robotstofzuiger door een parcours sturen en gepersonaliseerde buttons maken tot verschillende demo's met composietmaterialen, slimme producten en robots. 1.200 mensen zijn afgekomen!

Sirris-medewerkers uit verschillende afdelingen waren op deze bijzondere dag aanwezig om de bezoekers te ontvangen, wegwijs te maken langs de verschillende labo's met allerlei technologieën en hun toepassingen. Ze konden er kennismaken met technologieën die we voor bedrijven testen en toepassen in een industriële omgeving, om zo bij te dragen tot hun technologische innovaties.

Spelen en leren

Zo werd op intuïtieve en speelse manier het concept van digitale servitisatie en slimme geconnecteerde producten aan het grote publiek geïllustreerd met de slimme robotstofzuiger Roomba. Dit via een spel waarbij de robotstofzuiger zo snel mogelijk door een parcours moest geloodst worden zonder hindernissen te raken. Terwijl de kinderen speelden, kregen de ouders meer uitleg over onze activiteiten.

Evenzo werd op vereenvoudigde wijze een productieproces van thermoplastische composieten voorgesteld. Op kindermaat werden de stappen van het productieproces getoond, die de kleinste bezoekers dan zelf konden uitvoeren: van het materiaal mochten ze folie personaliseren, die dan later verder werd verwerkt tot ze er een button van konden persen.

Verschillende demo's waren opgezet, onder meer van een HSI-camera (hyperspectral imaging) die verschillen tussen materialen, onzichtbaar in het zichtbare gedeelte van het licht, zichtbaar maakt. Zo ook een automatiseringsconcept voor de productie van een verstijver in een vliegtuigvleugel: hier drapeerde een industriële robot de prepreg laag per laag op de schuimkern en drukt deze aan, waarna het geheel kon worden uitgehard in een autoclaaf.

Daarnaast toonden we verschillende voorbeelden van praktische toepassingen met innovatieve technologieën, zoal een slim ziekenhuisbed dat de parameters van de patiënt automatisch meet, een slim auto-onderdeel uit composiet voorzien van vezelsensoren, een slimme laptopcase gemaakt uit composiet, ...

Positief, geïnteresseerd publiek

Maar liefst 1.200 geïnteresseerden vonden de weg naar onze gebouwen in Heverlee. We mochten een zeer divers publiek verwelkomen, van - zeer jonge - kinderen en hun ouders over studenten uit middelbaar en hoger onderwijs, mensen uit de industrie en gepensioneerden.

Terwijl de kinderen zich spelenderwijs lieten prikkelen door de technologieën, stelden volwassenen gerichte vragen rond de mogelijkheden, het gebruik en de voordelen van bijvoorbeeld robots en cobots, (koolstofvezelversterkte) composieten, een HSI-camera, datageneratie, slimme producten, programmeertalen, ... Heel wat interesse ook in hoe onderzoek kan worden vertaald naar concrete toepassingen voor de industrie. Daarbij werd de praktische laagdrempelige manier van de technologieën presenteren gesmaakt door velen. Scholieren en studenten waren dan weer geïnteresseerd in wat de mogelijkheden zijn met een technologisch georiënteerd diploma. Zij konden met hun vragen eveneens terecht bij de HR-medewerkers die aanwezig waren.

Teamspirit

Voor de medewerkers van Sirris was de talrijke opkomst enigszins een uitdaging, maar door de goed geoliede organisatie, interactie en samenwerking verliep de volledige dag vlekkeloos, met een vlotte doorstroming van de ene demo naar de andere, waarbij nog altijd voldoende tijd vrij was om individuele vragen te beantwoorden, meer uitleg te geven of bepaalde aspecten te tonen.

Het was een uitgelezen gelegenheid om de bezoekers herkenbare voorbeelden te tonen, waardoor fijne gesprekken ontstonden.

Tags: