Repac² - Functionele & recyclebare gecoate papierverpakkingen voor voedingsmiddelen
Papier en karton vormen ideale verpakkingsmaterialen door de hernieuwbare oorsprong van cellulosevezels, hoge specifieke sterkte en licht gewicht. Om de kwaliteit en de houdbaarheid van verpakte voedingsmiddelen te verhogen, moet de performantie van papier worden bijgestuurd via barrièrecoatings die bescherming bieden tegen water en gasdoorlaatbaarheid of zorgen voor aromabehoud. In welke mate zijn deze gecoate materialen geschikt voor recycling? Kunnen ze worden hergebruikt in de papierproductie? Het Cornet-Tetra-project Repac² (Functionele & recyclebare gecoate papierverpakkingen voor voedingsmiddelen) strekt tot doel de functionaliteit en de recyclebaarheid van papier voor voedselverpakkingen te evalueren.

Projectduur: januari 2022 - december 2023

Nieuws!

  • 10/05/2022 : Eerste internationale stuurgroepvergadering in Hasselt.
Context
Verpakkingen spelen vandaag de dag een essentiële rol in de voedselvoorziening, omdat ze de kwaliteit beschermen, de veiligheid waarborgen en de houdbaarheid van voedingsmiddelen verlengen. Bij de keuze van verpakkingsmaterialen moet men, naast deze functies, ook rekening houden met de milieu-impact.

Elke dag opnieuw staat de voedselverpakkingsindustrie voor de keuze van het meest geschikte verpakkingsmateriaal voor specifieke voedingsproducten. Bovendien wordt de voedings- en verpakkingsindustrie gevraagd de recyclebaarheid van hun verpakkingsmateriaal aan te tonen. Op Europees niveau worden immers ambitieuze doelstellingen gesteld. De Europese wetgeving schrijft voor dat 65% van al het verpakkingsafval in 2025, en zelfs 70% in 2030, moet worden gerecycled (volgens EU-richtlijn 2018/852).

Om geschikt te zijn voor gebruik als voedselverpakking, worden papier- en kartonmaterialen bedekt met een of meer coatings die goede afdichtende en gas- en/of vochtwerende eigenschappen hebben. Er worden momenteel tal van nieuwe gecoate papier- en kartonmaterialen voor voedselverpakkingen op de markt gebracht. Gewoonlijk worden gelamineerde kunststoffolies op het papier aangebracht, maar de laatste jaren werden alternatieve coatings ontwikkeld op basis van waterige polymeerdispersies. Het is evenwel niet altijd duidelijk of deze coatingmaterialen aan de gewenste eigenschappen voldoen noch of ze voor de beoogde toepassing geschikt zijn. Algemeen wordt aangenomen dat een coating niet meer dan 5% van de verpakking mag uitmaken om de geschiktheid voor recycling te vrijwaren. Overeenkomstig de Europese aanbevelingen zijn nieuwe procedures ontwikkeld om de recyclebaarheid van gecoat papieren en kartonnen verpakkingsmateriaal te evalueren, maar deze moeten nog worden omgezet in een universele methode voor bestaande en nieuwe producten.

Doelstelling
Het Cornet-project REPAC² brengt Europese onderzoekspartners samen, waaronder UHasselt, Sirris, Fraunhofer-IVV, Pack4Food, Flanders' FOOD, Natureef en de West Pomeranian University of Technology. Daarnaast is de begeleidingsgroep samengesteld uit ruim 30 organisaties uit diverse sectoren, waaronder materiaalleveranciers, verpakkingsproducenten en food retailers. Het project strekt tot doel industriële partners te steunen bij de versnelde invoering van gecoate papier- en kartonmaterialen met goede barrière-eigenschappen bij contact met voedingsmiddelen en die ook recyclebaar zijn volgens de geldende wetgeving. De kennis die tijdens het project wordt verworven, zal bedrijven helpen deze materialen te selecteren en de mogelijke implementatie van gecoate, recyclebare materialen in de voedingsindustrie versnellen.

Detailbeeld via SEM (scanning elektronenmicroscopie) van een papierstructuur

Benadering

Op de agenda staat om te beginnen een marktonderzoek naar commercieel beschikbaar gecoat papier en karton voor de voedselverpakkingen. Er zal een methode worden ontwikkeld om de geschiktheid voor recycling van gecoat papier en karton te bepalen, die zal worden gebruikt om commerciële verpakkingsmaterialen te beoordelen. Daarnaast zal ook een matchmaking event tussen voedingsbedrijven en de sector van gecoate papier- en kartonverpakkingen worden georganiseerd. Dit moet dan resulteren in generieke casestudies voor verder onderzoek. Voor deze casestudies zal eerst een simulatie-instrument voor de houdbaarheid worden gebruikt, gevolgd door gewone houdbaarheidsstudies. Tot slot zullen valideringsstudies in de bedrijven worden opgezet. 

 


Sirris zal een online inventaris van bestaande materialen opstellen, met daarin zowel de coatings als de gecoate materialen die momenteel in de handel verkrijgbaar zijn. 

Uw inbreng hier is belangrijk! Aan de hand van een vragenlijst willen we een breed overzicht krijgen van de toepassingen met gecoate papierverpakkingen en coatings voor papieren/kartonnen voedselverpakkingen die momenteel in de handel verkrijgbaar zijn, of nieuwe ontwikkelingen die naar verwachting binnen 1 tot 2 jaar op de markt zullen komen. Door deel te nemen, draagt u bij tot een grotere productherkenning op internationaal niveau. De producten worden opgenomen in een online inventaris die voor iedereen toegankelijk is. Bovendien krijgt u ook toegang tot het internationale matchmaking event met potentiële eindgebruikers. U vindt de vragenlijst hier!

Doelgroep
Het project is bedoeld voor de voedingsindustrie, de fabrikanten en verwerkers van gecoate papier- en kartonverpakkingen, en de recyclingbedrijven. Om dit project een grotere industriële relevantie te verlenen, is een sterke interactie met de doelgroep nodig.
Referentie
CORNET-TETRA REPAC²

Projectpartners
UHasselt is projectcoördinator via de onderzoeksgroep MPR&S.


Financiering

Dit project wordt uitgevoerd met financiële steun van VLAIO (Vlaanderen), het Duitse ministerie voor Economische Zaken en Energie en het Nationaal Centrum voor Onderzoek en Ontwikkeling (Polen).

 

Benieuwd naar meer? Blijf op de hoogte dankzij onze blogposts!

Onze experten houden u op de hoogte van het Repac² project en veel meer in de wereld van coatings. Ze houden voor u de vingers aan de pols en delen hun inzichten in hapklare artikels.

Hoe kunnen we u ondersteunen?

Meer weten over het Repac² project? Benieuwd naar de mogelijkheden voor uw onderneming? Neem contact op met ons. Onze Senior Engineer Circular Economy, Coatings and renewable materials, Patrick Cosemans, helpt u graag verder.