Reinigbaarheid en waterafstotendheid van verpakkingen voor voeding

De mogelijkheden met gecoate oppervlakken zijn enorm. Ze geven producten een toegevoegde waarde, waardoor die concurrentieel sterker staan. Via een reeks cases, die vertrekt vanuit de noden van verschillende sectoren, toont Sirris u het potentieel. Deze blogpost gaat dieper in op de mogelijkheden voor de verpakkingen bestemd voor voeding. 

Naast de maakindustrie kent ook een andere, bijzonder grote sector veel baat bij het gebruik van geavanceerde oppervlaktefunctionaliteiten: de voedselverwerkende industrie en de producenten van verpakkingen voor deze sector. Gemakkelijk te reinigen oppervlakken zijn van primair belang in de voedselverwerkende industrie. Het schoonhouden van apparatuur tijdens het productieproces is een constante uitdaging. Daarnaast is het voorzien van duurzame verpakking van steeds groter belang. 

De controle van alle verontreinigingsbronnen vereist een grote inspanning om de voedselkwaliteit en -veiligheid te garanderen. Minerale producten zoals CaCO3, organische bodems en microbiologische verontreinigingen zijn schadelijk voor de apparatuur en kunnen vaak alleen worden verwijderd door de productie stil te leggen. Schoonmaken maakt tot 15 procent van de totale productietijd in de zuivelindustrie. Coatings of oppervlaktebehandelingen die de reinigbaarheid vergemakkelijken, kunnen een waardevol onderdeel vormen van een hygiëneplan in een levensmiddelenfabriek. 

Een tweede grote uitdaging waarmee deze sectoren te maken hebben, is dat verpakkingen duurzamer moeten worden, waarbij het vermijden van voedselverspillingen door achtergebleven voeding in de verpakking en herbruikbaarheid belangrijke punten zijn. Net zoals in het productieproces staat het gemakkelijk kunnen schoonmaken hier centraal.  

Deze beide eisen leiden er toe dat men hydrofobe functionaliteit moet bereiken op plastics, en dit via het creëren van texturen tijdens het spuitgieten van verpakkingsmaterialen en via het aanbrengen van easy-to-clean coatings. 

Verpakking  voor voedingsindustrie 

Jaarlijks worden er voor de voedingsindustrie miljoenen verpakkingen gemaakt, gaande van eenmalig bruikbare wegwerpverpakkingen tot hoogwaardige voedselcontainers die jaren meegaan. Beide types worden vervaardigd door middel van spuitgieten. Tijdens het spuitgieten wordt heet plastic in een mal gedrukt en neemt zo de vorm hiervan aan terwijl het stolt. Het is ook een kosteneffectieve methode om complexe oppervlaktestructuren over te brengen naar een in massa geproduceerd onderdeel, met als einddoel extra functionaliteit aan het stuk toe te voegen. Dit kan worden bereikt door de matrijs te structureren met een negatieve geometrie van de gewenste oppervlaktestructuur. In het bijzonder waterafstotendheid (d.i. het bevochtigingsgedrag van het kunststofoppervlak met water) is van belang. 

De beste resultaten zijn echter te bereiken wanneer textuur gecombineerd wordt met een coating. Zo ontstaan immers superhydrofobe oppervlakken met een uitstekende waterafstotendheid. Twee recent ontwikkelde technologieën zijn bijvoorbeeld SLIPS- en Liquiglide-oppervlakken, waarbij een getextureerd oppervlak afgewerkt wordt met een coating via impregnatie. Ze zorgen ervoor dat vloeistoffen over gestructureerde oppervlakken kunnen lopen, terwijl deze glad en schoon blijven. 

In de casebook rond functionele oppervlakken dat we voor u samenstellen, geven we een aantal voorbeelden van coatings en hun toepasbaarheid en tonen we ook hoe de combinatie van coatings en texturen tot betere hygiëne en minder afval kunnen bijdragen.  

In een volgende blog bekijken we de mogelijkheden voor het productieproces in de voedingsindustrie. Wilt u op de hoogte blijven van onze reeks over functionele oppervlakken? Registreer u hier!

Tags: