Overslaan en naar de inhoud gaan

Samsonite gaat voor metaalbekleding van kunststof bagageonderdelen

Samsonite is wereldleider in het creëren van trendsettende reisoplossingen. Het merk staat bekend om haar baanbrekend R&D en streven naar innovatie. De onderneming heeft een productiesite gevestigd in Oudenaarde, waar met de meest hoogstaande technologieën gewerkt wordt om reisproducten, klaar voor de toekomst, te maken.

 

Aangezien gemetalliseerde bagagecomponenten steeds meer in vraag zijn bij marketing en design, vooral voor high-end bagageproducten, wilde Samsonite verschillende technische opties onderzoeken om tot gemetalliseerde kunststof componenten te komen, die visueel aantrekkelijk ogen, QA-goedgekeurd en bovendien kostenefficiënt zijn. Het bedrijf wilde de mogelijkheden van PVD (physical vapour deposition) verkennen in combinatie met een beschermende laklaag, om zo gemetalliseerde stukken met een specifieke kleur te creëren.

 

Sirris biedt de industrie een unieke infrastructuur die de combinatie van PVD-coating en nat-chemische depositie van organische beschermende coating kan demonstreren. Dit laat korte doorlooptijden en snelle reactietijden toe, om zo de procesparameters van beide technologieën gelijk te schakelen en deze te matchen met de gevraagde kleur. Dit in combinatie met een goede hechting, kras- en vochtbestendigheid van afgewerkte delen.

PVD-coating op maat

Tijdens meerdere testen evalueerde Sirris verschillende stappen van voorbehandeling (reiniging met solventen, plasma), in combinatie met bepaalde primercoatings, alvorens een PVD-coating aan te brengen. Op basis van de resultaten werd een voorbehandelingsstap geadviseerd en toegelicht voor verdere testen met metallisatie via PVD. Voor de beschermende eindlaag werden testen uitgevoerd met diverse types transparante topcoats.

 

Het onderzoek resulteerde in een combinatie van voorbehandeling, een specifiek op maat gemaakte PVD-procedé, gevolgd door een matte, uv -hardbare topcoat. Alle parameters werden aan Samsonite doorgegeven.

 

Door het PVD-proces te combineren met lakken kon Sirris gemetalliseerde kunststof componenten creëren, voorzien van de vereiste kleur en eigenschappen. Sirris voerde een productieproefrun uit en staat Samsonite bij tijdens de implementatie van de productie bij een jobcoater.