Overslaan en naar de inhoud gaan

Provan voert drastische doorlooptijdverkorting door in de productie

Metaalverwerkend bedrijf Provan wil zich onderscheiden met zeer korte levertijden en schakelde over naar QRM. Zo kon het de doorlooptijd van kachels reduceren van zo'n vier weken naar maar liefst drie dagen.

Metaalverwerkend bedrijf Provan wil zich onderscheiden van zijn concurrenten met zeer korte levertijden en schakelde hiervoor over op de Quick Response Manufacturing (QRM). Het bedrijf wist hiermee enkele opvallende successen te boeken. Zo schakelde het voor de productie van kachels over naar een celconfiguratie, waarin de verschillende bewerkingen elkaar snel opvolgen en kon het de doorlooptijd reduceren van zo'n 4 weken naar maar liefst 3 dagen. 

Het Genkse Provan is  gespecialiseerd in las- en plaatwerk en produceert als toeleverancier onder andere kachels. Deze kachels bestaan uit 130 verschillende onderdelen en dienden per 15 sets op vijf weken tijd te worden geleverd. Provan produceerde deze kachels via een batchproductie van 60 sets en de doorlooptijd van zo'n batch was 3,5 à 4 weken (lasersnijden, plooien, lassen en klaarmaken voor levering). Aangemoedigd door deze vlotte samenwerking wilde de klant daarom ook twee andere modellen laten fabriceren en de levertermijn verkorten tot drie weken. Provan vreesde echter voor problemen met de doorlooptijd en de beschikbare magazijnruimte door het toegenomen aantal productvarianten

QRM-gebaseerde productiecel

Provan ging op zoek naar een alternatieve productiewijze om deze euvels te vermijden en besliste daarom om de Quick Response Manufacturing-strategie toe te passen.   Het bedrijf koos voor de opzet van een 'QRM-cel'. Hierin worden de machines die nodig zijn om de verschillende kachelmodellen te maken fysisch samengebracht. Zo is minder transport nodig op de werkvloer en konden de producten voortaan per 15 sets (in plaats van 60 sets) worden gemaakt. In een QRM-cel bepalen de medewerkers overigens zelf de workflow. Hierdoor verdwijnt een groot deel van de planningscomplexiteit en is er minder administratief werk.  

Karretjes en gekleurde vlaggetjes

Bijzonder opvallend aan de QRM-implementatie bij Provan is het veelvuldig gebruik van heel wat visuele elementen, waardoor de complexe stromen (130 componenten moeten worden geassembleerd tot 1 kachel) binnen de cel vlekkeloos kunnen verlopen. De sleutel om de complexiteit van de productie binnen de cel visueel duidelijk en overzichtelijk te maken, is het gebruik van kleuren. Onderdelen worden met karretjes binnenin de cel getransporteerd. Deze karretjes worden voorzien van gekleurde vlaggetjes, waarvan de kleuren en volgorde ervan de verschillende bewerkingsstappen aangeven en de volgorde waarin deze moeten gebeuren. Dankzij deze werkwijze kan de complexe assemblage feilloos plaatsvinden zonder gebruik te maken van een computersysteem. 

Drastische doorlooptijdverkorting

Dankzij de overschakeling naar een productiecel kon de workflow volledig zelfsturend worden gemaakt, waarbij de medewerkers zelf de verantwoordelijk kregen. Detailplanning was hierdoor niet meer nodig en geen tot weinig aansturing was nog vereist. Daarnaast was de betrokkenheid van de medewerkers veel hoger. De doorlooptijd van 15 sets kon worden teruggebracht van 3,5 à 4 weken naar 3 dagen, wat neerkomt op een doorlooptijdreductie van zo'n 80 procent! Ook het inpakken, wat voorheen een dag in beslag nam, kon met de helft worden teruggeschroefd. Bovendien kunnen klantwijzigingen veel sneller worden doorgevoerd en blijft er geen grote voorraad van onderdelen liggen, waardoor een besparing op stockageruimte van meer dan 600 m² kon worden gerealiseerd. 

De klant kon voortaan rekenen op de gewenste levertermijnen van 3 weken, waardoor deze op zijn beurt sneller kan reageren op vragen van klanten. Bovendien blijkt ook de kwaliteit van de producten verbeterd.