Parker introduceert QRM en optimaliseert productieproces

14 juni 2019
Case
Pascal Pollet

Parker Hannifin is wereldwijd marktleider in de ontwikkeling, productie en verkoop van technologieën, systemen en componenten voor aandrijving, besturing en procesbeheersing. Zo biedt het oplossingen op maat om de meest uiteenlopende engineeringproblemen in tal van domeinen, gaande van energie, water en landbouw tot hydraulica, lucht-, scheepsbouw, op te lossen.

De afdeling in het Antwerpse Boom produceert allerlei soorten dichtingsringen, hoge-precisiecomponenten met diameters tot wel 4,5 m, voor tal van toepassingen en sectoren. Bij het grootste deel van de orders gaat het om kleine productaantallen die niet of niet frequent terugkeren. Deze producten moeten aan verschillende eisen voldoen, wat een invloed heeft op het productieproces. Algemeen genomen gaat het om een lineair proces.

Extra activiteiten, nieuwe machines

Parker Business Unit PTFE heeft zich als objectief gesteld om de levertijden te reduceren met 50 procent en kwam zo bij quick response manufacturing (QRM) terecht. Enkele werknemers volgden bij Sirris een QRM opleiding.

Rond dezelfde periode kreeg de Belgische vestiging er door de sluiting van een andere Europese afdeling enkele extra activiteiten bij, wat ook meer werk zou betekenen, en er werden ook enkele nieuwe machines aangekocht, wat een aangepaste lay-out noodzakelijk maakte. Zo drong de nood zich op productie en productiehal te herorganiseren. De onderneming wilde nagaan of ze op die manier de doorlooptijd kon reduceren tot de helft, wat nieuwe marktoppportuniteiten met zich mee kon brengen.

Implementatie

Er werd een groots intern project opgezet voor deze herorganisatie en tegelijk QRM te implementeren. De productie werd onder de loep genomen, elk element werd geanalyseerd. Op basis van batchgroottes en de herhaalbaarheid van orders werd de productie opgedeeld in 'repetitive business' en 'non-repetitive business' - de grootste groep. Dit ging gepaard met een overgang van de klassieke opdeling in verschillende afdelingen naar twee stromen ('value streams'), elk georganiseerd in drie productiecellen, met ruimte voor prototyping en kwaliteitscontrole. Elke stroom kreeg haar eigen organisatie. Deze ingreep hield ook de eerste stappen van de implementatie van QRM in met het opstarten van een zelfsturend team voor de stroom voor repetitieve producten. Op korte termijn zal ook de value stream voor non-repetitive business worden opgestart.

De eigenlijke implementatie startte in januari 2018. Op de productievloer werden ondertussen al enkele cellen gevormd volgens de QRM-strategie. Dankzij de eerste ingrepen gaat het met de doorlooptijd alvast de goede kant op. Wanneer deze verder terugloopt, zal meer overcapaciteit ontstaan, wat ruimte geeft voor verdere optimalisatie en flexibiliteit.

Door dankzij de implementatie van QRM het eerste projectdoel te halen - doorlooptijd (minimum) te halveren - wil de Boomse site alvast een bron van inspiratie zijn voor de andere Parker vestigingen.

Auteurs

Heb je een vraag?

Stuur ze naar innovation@sirris.be