Overslaan en naar de inhoud gaan

IT Goddeeris onderzoekt de mogelijkheden van trillingsvrij bewerken door simulatie

Industrieel toeleveringsbedrijf IT Goddeeris, gevestigd in Roeselare, is specialist in de verspaning van grote, complexe precisieonderdelen (in gietijzer of aluminium), zoals tandwielkasten, pomp- en compressorhuizen en grote draaistukken. Het klopte aan bij Sirris om een manier te vinden om trillingvrij grote gietstukken te kunnen frezen. Het optreden van trillingen is immers een van de grootste uitdagingen bij bedrijven die zware verspanende bewerkingen uitvoeren.

 

Trillingen ontstaat door een samenspel van niet-gedempte gereedschappen, verkeerde snijcondities en onstabiele machines en/of opspanningen. Dit leidt finaal tot meer uitval, versnelde gereedschapsslijtage en een ontoelaatbare productafwerking.

 

Samen met Sirris startte IT Goddeeris daarom een ontwikkelingsproject om het frezen van grote gietstukken op een trillingvrije manier uit te voeren. Door een simulatietool zoals CutPro te combineren met modelleringen en in-proces metingen wil Goddeeris komen tot een betere aanpak van deze problematiek. Vandaag gebeurt dit nog vaak via trial-and-error. Aan het einde van dit project wilt Goddeeris op een meer systematische manier het proces kunnen voorbereiden, om zo ‘first time right’ trillingvrij grote stukken te kunnen bewerken.