Het simulatiemodel voor de software diende gekalibreerd en gevalideerd te worden. Als IT-bedrijf heeft GeonX echter geen AM-machine of meetinstrumenten ter beschikking. Evenmin beschikte de onderneming over de nodige ervaring met additive manufacturing (waaronder het afstellen van de laser) of de capaciteiten om de resultaten te interpreteren.
Ondanks dat het bedrijf door GE werd overgenomen en beroep kon doen op diens R&D-afdeling, deed het toch een beroep op Sirris om een aantal materialen te valideren. Het wil, behalve met de R&D-afdeling van GE, ook met andere R&D-centra werken rond dit topic. GeonX koos voor Sirris omwille van de expertise en infrastructuur, maar ook om zijn specifieke apparatuur waarmee het de temperatuur kan opvolgen tijdens het 3D-printen.
Om één materiaal te kalibreren printte GeonX telkens drie verschillende taken: karakterisatie van mechanische samples, Cantilever-beams om de vervorming in kaart te brengen en verschillende andere onderdelen om de restspanningen te meten. Sirris stond in voor het 3D-scannen en het uitsnijden van de onderdelen met EDM. Via de waarden van vervorming en restspanning kon het simulatiemodel van GeonX worden gekalibreerd en gevalideerd. Sirris hielp hier bij het interpreteren van de testresultaten.