Overslaan en naar de inhoud gaan

Flam vindt nodige expertise voor duurzaam ontwerp en ontwerpprocessen

Flam uit Sint-Truiden ontwerpt, produceert en verkoopt al meer dan 80 jaar haarden en kachels voor verschillende brandstoffen. Vroeger ging het nog voornamelijk om kolen, maar nu ligt de focus al jaren op gas en hout. Vele producten zijn vernieuwend en innoverend, zoals het unieke CombiFlam-systeem dat toelaat om gashaarden ook in appartementsgebouwen te installeren.

 

Het bedrijf is steeds op zoek naar manieren om verder te innoveren en zo producten te ontwerpen die gezelligheid voor de gebruiker combineren met energie-efficiëntie, dit met steeds lagere emissies. Om nog sneller te kunnen inspelen op de wijzigende regelgeving en vereisten van de markt op het vlak van deze emissies, was het bedrijf op zoek naar bijkomende topexpertise in de verbrandingsprocessen en analysetechnieken. Het bedrijf had echter de nodige expertise niet in eigen huis en de meest geschikte experts identificeren voor haar specifieke vereisten is voor een kmo echter een moeilijke opgave.

 

Via het project 'Eco-compliance als competitief wapen' (met steun van Vlaio) is het bedrijf erin geslaagd deze experts te vinden. Het inzetten van het ruime netwerk van Sirris en Agoria heeft ertoe geleid dat het een geschikte onderzoeksinstelling kon identificeren. Deze verruiming van het netwerk van Flam maakt het nu mogelijk om zowel korte-termijn- als lange-termijnsamenwerkingen op te zetten. Bovendien zorgt de nieuwe samenwerking ervoor dat de onderneming bijkomende kennis kan opbouwen en zo minder afhankelijk is van de huidige externe partners.

 

Zo zal Flam zelf in staat zijn sneller dan voorheen innovatieve producten te ontwerpen en te valideren volgens de strengste normen.