Overslaan en naar de inhoud gaan

Cobot ondersteunt operator van testmachines bij Melexis

Om de capaciteit van alle machines in haar testruimte ten volle te kunnen benutten, wilde Melexis nagaan of een cobot de operator kon ondersteunen bij het beladen van testhandlers. 


Melexis in Ieper is fabrikant van intelligente micro-elektronica (chips) voor de automobielindustrie en voor industriële toepassingen. Bijna alle grote automerken wereldwijd vertrouwen voor de veiligheid, efficiëntie en het comfort van passagiers en goederen op de IC's (integrated circuits) van Melexis. Het bedrijf draagt betrouwbaarheid dan ook hoog in het vaandel.

 

De onderneming heeft op haar West-Vlaamse site een uitgebreide testafdeling voor de door haar ontwikkelde IC's. De IC's komen in deze ruimte aan in kokers die manueel in testhandlers moeten worden ingebracht, waarna de machine de IC's een na een test. De goed- en afgekeurde IC's worden van elkaar gescheiden en terug opgevangen in tubes, die door de operator uit de machines moeten worden gehaald. De testruimte bevat echter een groot aantal testmachines en sommige systemen voeren de testen sneller uit dan de operator kan volgen, waardoor een deel van de testhandlers regelmatig stilstaat.

 

Om de operatoren onder minder tijdsdruk te laten werken en toch alle machines aan hun volle capaciteit te laten testen, wilde Melexis nagaan of een cobot gevulde en lege kokers zou kunnen invoeren in de machines. De cobots zouden op hun beurt bevoorraad worden door de operator. Dit alles binnen een bepaalde tijdspanne.

Positieve eerste ervaring

Melexis liet Sirris de proef op de som nemen. Er werden testen met een testhandler uitgevoerd in het labo van Diepenbeek. Op basis van de selectiecriteria werd een robot geselecteerd. Een UR10-cobot bleek ideaal om de taak uit te voeren omwille van zijn bereik. Aangezien de kokers voorzichtig moeten worden behandeld, werd ook een geschikte grijper geselecteerd. De test toonde aan dat, mits enige aanpassing aan de manier van aanbrengen, het mogelijk was de tubes in de machine te laden en te ontladen binnen de gestelde tijd. Het aantal interventies door een operator kan dus verminderd worden door een cobot in te zetten.

 

Deze haalbaarheidsstudie was voor Melexis niet alleen een eerste ervaring met cobots, de case zal ook een basis zijn om verder kennis op te bouwen, zodat het bedrijf voortaan beter in staat zal zijn opportuniteiten met cobots te identificeren.