Overslaan en naar de inhoud gaan

AMW test adhesie van thermisch gespoten lagen

AMW Industry - Antwerpse Motoren Werke -  is een mechanisch atelier gespecialiseerd in het vervaardigen en herstellen van onderdelen voor industrie en scheepvaart, naast hardcoating van metalen. De kleine onderneming maakt in opdracht van de grote groepen machineonderdelen, voert herstellingen uit en brengt coatings aan. AMW beschikt hiervoor over een uitgebreid machinepark, voor onder meer conventioneel en numeriek draaien en frezen, kotteren, boren, rond‐ en vlakslijpen en polijsten. Daarnaast is de onderneming een belangrijke speler in de nichemarkt van thermal spray coating, een manier om harde, slijtvaste beschermingslagen aan te brengen op metalen.

Thermisch spuiten

HVOF-spuiten (‘high velocity oxygen fuel’) is een economisch procedé voor het uitvoeren van dimensionele herstellingen en het aanbrengen van harde metallische en keramische lagen. Het is een koud proces waarbij geen thermische behandeling van het substraat optreedt. De firma AMW gebruikt hiertoe RAM®-coatings op basis van wolframcarbiden, om zo de levensduur van slijtagevlakken van nieuwe en versleten onderdelen te verlengen bij toepassingen waar zware erosie of abrasie optreedt. RAM-hardcoatings zijn ontwikkeld in de VS en behoren tot de top in het HVOF-segment. AMW is exclusieve aanbieder van de coatings in Europa.

Oppervlaktetesten

AMW wilde de invloed van de oppervlaktetoestand van stalen cilinders op de adhesie van de coatings onderzoeken. Het deed hiervoor een beroep op Sirris. Om deze invloed op de adhesie na te gaan werden 32 proefstukken, bestaande uit gehard 42CrMo4 en roestvast staal opgespoten met twee soorten coatings. Verschillende combinaties van voorbehandeling, zoals slijpen, zandstralen en veroudering door oxidatie, werden aangemaakt en na het opspuiten onderzocht via metallografie en drie adhesietesten: een krastest en een indentatietest - beide uitgevoerd op dwarsdoorsneden van opgespoten cilinders - en een buigtest op vlakke plaatjes.

Uit de meeste testen bleek dat het slijpen en stralen meestal geen positieve invloed hebben op de laagadhesie, omdat door de behandelingen de ruwheid van het oppervlak vergroot en de kans op contaminatie stijgt. Verder bleek dat de invloed van oxidatie geen invloed had op de adhesie van de lagen.

De testen tonen aan dat een voorafgaande oppervlaktebehandeling kan weggelaten worden zonder dat de adhesie daardoor negatief beïnvloed wordt, hetgeen een vereenvoudiging van het herstelprocédé betekent.