Overslaan en naar de inhoud gaan

24SEA innoveert meetsystemen voor offshore toepassingen

24SEA is gespecialiseerd in structural health monitoring (SHM) op offshore structuren. Deze spin-out die ontstaan is uit een nauwe samenwerking van de Vrije Universiteit Brussel met OWI-Lab biedt oplossingen aan voor zowel korte- als lange-termijnmonitoringcampagnes. 24SEA ontwerpt, assembleert en installeert de data-acquisitiesystemen, selecteert de sensoren, organiseert de datatransfer en dataopslag en analyseert de data. 24SEA heeft momenteel projecten in België (100 procent marktaandeel in de offshore windmarkt) en verschillende projecten in het buitenland. Als technologiebedrijf is continue onderzoek en ontwikkeling belangrijk. Bij de ontwikkeling en optimalisatie van zijn producten werkt 24SEA nauw samen met het OWI-Lab binnen Sirris. Zo kreeg 24SEA hulp bij de bouw, implementatie en het marktklaar maken van zijn meetsystemen.

 

24SEA ging een nauwe samenwerking aan met Com&Sens rond het gebruik van optische sensoren in zijn producten. De elektrische rekstrookjes konden vervangen worden door optische sensoren, waardoor deze geschikt zijn voor veeleisendere toepassingen. Een dergelijke nieuwe toepassing van deze rekstrookjes is het gebruik op monopiles, de windturbinefunderingen. Deze worden in de zeebodem geheid, een actie die de robuustere optische sensoren kunnen doorstaan.

 

Een tweede toepassing van optische rekstroken is op de windturbinewieken. Deze worden regelmatig getroffen door bliksem, waardoor het gebruik van elektrische sensoren geen optie is. Metingen op de wieken zijn echter belangrijk, omdat turbines in de winter vaak stilgelegd worden, omwille van mogelijke ijsvorming. Er bestaan ijsdetectiesystemen, maar deze zijn onvoldoende nauwkeurig, waardoor de turbines vaker dan nodig worden stilgelegd uit veiligheidsoverwegingen. Via de rekstrookjes kunnen veranderingen aan de massa van de wieken nauwkeuriger worden gemonitord, waardoor men met zekerheid weet of er ijs aanwezig is en de turbines minder snel moeten stilgelegd worden. Het minimaliseren van stilstanden tijdens de winter is belangrijk in verband met de energieproductie. Immers, de windomstandigheden zijn dan vaker gunstig.

 

24SEA kreeg hulp van het OWI-Lab voor de implementatie van de sensoren in de producten. De rekstrookjes met optische sensoren werden ondertussen met succes geïnstalleerd in meerdere monopiles en de testen op turbinewieken zijn momenteel aan de gang.