Recyclage van composietmaterialen met carbonvezels

Een procedé om carbonvezels van de thermohardende matrix te scheiden met behulp van pulsstromen en zo niet-gewijzigde en nuttig toepasbare vezels te verkrijgen.

Gezien de marktontwikkeling, vormt het recyclen van carbonvezels een belangrijke uitdaging. De bestaande valorisatietechnieken vertonen echter stuk voor stuk grote nadelen:

  • de verbrandingstechnieken zijn een manier om energie terug te winnen, maar zijn niet geschikt om de materialen terug te winnen. Bovendien geven ze schadelijke gassen vrij.
  • de pyrolyse- en solvolysetechnieken (water, methanol) maken het in superkritische omstandigheden mogelijk de harsen af te breken of ze van de vezels te scheiden. Maar ze blijven zeer energie-intensief. Bovendien worden de oppervlaktevezels vanaf 500 °C afgebroken, wat de mechanische eigenschappen ervan fors vermindert.

Een eenvoudige, betrouwbare, weinig vervuilende en energiezuinige recyclagetechniek zou dus bijzonder welkom zijn. Hiervan uitgaande heeft de Franse start-up Camille het Xcrusher-procedé ontwikkeld. Het bestaat erin de versteviging/matrix te recycleren door de toepassing van een sterke pulsstroom op het composietmateriaal, vooral wanneer het met carbonvezels versterkt is.

Lees meer op Techniline.

Tags: