Record aantal Belgische octrooiaanvragen bij het EOB

In 2019 werd door het Europees Octrooibureau een record opgetekend van het aantal Belgische octrooiaanvragen.

De DIE deelt ons de volgende gegevens mee over de Europese octrooiaanvragen die zijn ingediend en de Europese octrooien die in 2019 zijn verleend door het Europees Octrooibureau (OEB).

Voor België werd door het Europees Octrooibureau een record opgetekend van het aantal Belgische octrooiaanvragen in 2019:

 • Een stijging van 3.2% van het aantal octrooiaanvragen van Belgische bedrijven en onderzoeksinstellingen bij het Europees Octrooibureau (OEB).
 • Octrooiaanvragen per miljoen inwoners: België blijft op de achtste plaats.
  Wat het aantal ingediende Europese octrooiaanvragen in verhouding tot de bevolking van een land betreft, behield België zijn 8e plaats (208 aanvragen per miljoen inwoners, in vergelijking met 204 in 2018). Het land steekt zo Israël, Japan, Ierland, Zuid-Korea en Frankrijk de loef af. Zwitserland bekleedde in 2019 opnieuw de eerste plaats, met 988 aanvragen per miljoen inwoners.
 • De transportsector: de groeimotor maakt een sprong van meer dan 50%.
  Binnen de belangrijkste technologiedomeinen was de stijging van het aantal Belgische octrooiaanvragen het grootst in de transportsector (+51%), met de auto-industrie, 'oppervlaktetechnologie en coating' (+40%) en 'overige speciale machines' (+27%) - een industrietak die een breed scala aan machinegereedschappen en 3D-printtoepassingen omvat. De technologieën met de meeste Europese octrooiaanvragen uit België waren 'overige speciale machines' (229 aanvragen, een aandeel van 9.5% van het totaal aantal Belgische aanvragen), biotechnologie (183 aanvragen, groei van 11.6%, aandeel van 7.6%) en farmaceutica (176 aanvragen, groei van 16.6%, aandeel van 7.3%).
 • Vlaams-Brabant is nummer één van de Belgische provincies, wat betreft de herkomst van de octrooiaanvragen.
  Vlaams-Brabant, met 409 aanvragen (+13.9% ten opzichte van 2018), haalt zowel Antwerpen (387 aanvragen, 16% aandeel), als Brussel (365 aanvragen, 15.1% aandeel) in.
  Wat de gewesten betreft, loopt Vlaanderen op kop met 1 554 aanvragen (+5.1%), d.w.z. een aandeel van 64.2% (na 62.9% in 2018), gevolgd door Wallonië (20.7% na 21,2%) en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest (15.1% na 15.8%).
 • Solvay, imec en Umicore behoren tot de grootste Belgische octrooiaanvragers
  Met 306 aanvragen was Solvay bij het EOB veruit de actiefste Belgische octrooiaanvrager, gevolgd door imec, het in Leuven gevestigde onderzoekscentrum voor micro-elektronica en
  nanotechnologie (174 aanvragen), Umicore (89), KU Leuven (70), Universiteit Gent (67) en Agfa (56). Naast het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB) op de 8e plaats behoorden
  twee universiteiten en twee onderzoeksinstellingen tot de Belgische top tien. Dat is opvallend in vergelijking met de grootste aanvragers in de meeste andere landen.
 • De sector van de digitale technologie blijkt de meest dynamische, aldus het OEB.
 • António Campinos, voorzitter van het OEB: "Uit de solide, bovengemiddelde stijging van het aantal octrooiaanvragen in België - en dit voor het tweede jaar op rij - blijkt de kracht van de brede R&D-infrastructuur."

Bronnen