QRM Silver-experts op bezoek bij Fullwood Packo

De opleiding tot QRM Silver-specialist in het najaar oogstte weer een aantal gecertificeerden. Op 4 juni ontvingen de geslaagde deelnemers hun certificaat van QRM-grondlegger Rajan Suri. De ceremonie vond plaats bij Fullwood Packo, fabrikant van voornamelijk koeltanks voor zuivel.

De deelnemers van de opleiding konden rekenen op een leerrijk, inspiratievol event. Verschillende werknemers van het gastbedrijf hebben immers de opleiding zelf gevolgd en de onderneming heeft al heel wat van de QRM-strategie op de werkvloer geïmplementeerd.

Het Belgische Packo maakt deel uit van de internationale groep Fullwood Packo, met thuisbasis in Groot-Brittannië. Fullwood Packo in Zedelgem is onder meer gespecialiseerd in de productie van inox koeltanks en silo's voor de opslag van vloeistoffen, voornamelijk van melkproducten, die wereldwijd verkocht worden via dealers.

Na de crisis van 2008 groeide de druk op financiële en operationele performantie waardoor er dringend nood was aan een nieuwe aanpak om het tij te keren. Die kwam er in 2018 met het aantreden van een nieuwe CEO die vertrouwd was met QRM en hierin de strategie voor de toekomst zag. Het volledige bedrijf kreeg een eerste introductie en enkele personeelsleden volgden de nodige opleidingen, waaronder deze tot QRM Silver-expert.

Inspiratie uit de praktijk

Dankzij een eerste reeks aanpassingen en ingrepen kon de doorlooptijd bijna gehalveerd worden, kon men met minder personeel eenzelfde omzet waarmaken en verbeterde de kwaliteit. De aanwezigen konden na de presentatie in de praktijk zien hoe Fullwood Packo QRM vertaald heeft op de werkvloer tijdens een bezoek aan de productiehal. Hier worden grote platen uit roestvast staal verwerkt tot verschillende soorten opslagtanks. De verschillende werkcellen zijn dan ook erg groot in afmeting. De deelnemers kregen er uitgebreid uitleg over de QRM-aanpak en het gebruik van de Propos-planningssoftware die intussen een jaar in gebruik is.

Na de rondleiding was er voldoende tijd voor discussie, waarbij verschillende praktijkideeën werden besproken. Enkele bruikbare ideeën kwamen hierbij uit de bus en ook Rajan Suri zelf gaf enkele interessante tips mee. De leerrijke namiddag werd traditioneel afgesloten met de uitreiking van de certificaten, ook deze keer weer uit de handen van Suri.

Nieuwsgierig wat quick response manufacturing (QRM) voor uw productie kan betekenen? In oktober start een nieuwe opleidingsreeks rond QRM in Gent en in november in Heverlee. Deze tiendelige opleiding stelt u in staat om zelfstandig een QRM-project te initiëren, de analysefase uit te voeren en de implementatie te ondersteunen. Lees er meer over in onze agenda.