Polyvalve - Hartklepprotheses in polymeren voor het leven

"Creative Chemistry for a Sustainable Future"
Het Interreg project-Polyvalve richt zich in hoofdzaak op het voeren van medisch onderzoek naar kunsthartkleppen, om op maat gemaakte hartklepprotheses met een lange levensduur in gecoat biomedisch polyurethaan te ontwikkelen. Voor het welslagen van dit project is de samenwerking op het niveau van de Euregio vereist.

 

 

 

 

 

Context

Onder de hart- en vaatziekten komen hartklepaandoeningen bij 13% van de 75-plussers voor.  De enige beschikbare behandeling is een hartklepvervanging met mechanische of biologische protheses. De protheses die momenteel beschikbaar zijn, veroorzaken vaak echter ingrijpende complicaties of gaan er met de tijd kwalitatief op achteruit, wat ernstige gevolgen heeft voor de levenskwaliteit van de patiënt.

Om deze problemen aan te pakken, werd onderzoek gevoerd naar innovatieve polymeren als mogelijk materiaal voor hartkleppen.

Dit project is in die zin bijzonder innoverend dat er nieuwe hartkleppen zullen worden gemaakt op basis van vernieuwende, moderne technologieën, waaronder 3D-printing. De projectpartners investeren in onderzoek, personeelskosten, technisch materiaal en innovatieve instrumenten, zoals een 3D-printer. De verwachte resultaten van het project zijn de vervaardiging van gemodificeerde hartkleppen, de ontwikkeling van een geïndividualiseerde benadering van de patiënten met een hartklepaandoening, en de productie van hartklepmateriaal op basis van innovatieve 3D-printtechnologieën.

Doelstellingen

  1. Polyurethaanpolymeren met gemodificeerde oppervlakte verstrekken voor de materiaalcoating van hartklepprotheses, met uitstekende mechanische eigenschappen, een langere levensduur en biologische compatibiliteit.
  2. Een geïndividualiseerde patiëntbenadering verstrekken, uitgaande van een patiëntspecifieke 3D-modellering van de hartklep.
  3. Een nauwkeurig geometrisch hartklepmodel maken dat overeenkomt met de hartklepafmetingen, met behulp van 3D-modellen van kleppen en 3D-printtechnologieën.
  4. Hoogstaande procedures verstrekken voor het testen van de hemocompatibiliteit van coatingoppervlakken met een welbepaalde geometrie, die gevoelig zijn voor hart-doorbloedingsproblemen. 
  5. Een snel en reproduceerbaar fabricageproces van hartkleppen voor industrieel gebruik verschaffen.

Referentie

EMR100

Project partners

   
   

Financieel

2014 - 2020 INTERREG V-A België - Duitsland - Nederland Euregio Meuse-Rhin / Euregio Maas-Rijn / Euregio Maas-Rhein

  

   

Interreg wordt gefinancierd door de Europese Unie.

Timing

Van 1/10/2016 tot 31/3/2021

Externe links

https://www.interregemr.eu/projecten/poly-valve
https://keep.eu/projects/20183/

Meer weten over dit project en de mogelijkheden voor uw onderneming?

Contacteer ons!

maxime.legrand@sirris.be
+32 474 20 77 23