Polymar vervaardigt stijgbeugels uit multimaterialen

Polymar is specialist in kunststoffen, maar wilde zijn aanbod voor de paardensport verruimen met producten uit multimaterialen. Voor materiaaltests en begeleiding kon het bij Sirris terecht.

Polymar, gevestigd in Nijvel, werd in het begin van de jaren 1980 opgericht door Jacques Guily die geboeid was door polymeren en innovatieve oplossingen. Het familiebedrijf is gespecialiseerd in het spuitgieten van thermoplasten en evolueerde in de loop der jaren tot een vooraanstaande speler in zijn vakgebied dankzij de talrijke referenties die de onderneming verworven heeft in uiteenlopende sectoren, waaronder bestanddelen voor de elektronica, biomedisch materiaal, ruitersport (Compositi), design, de automobielsector, de bouwsector en de voedingsindustrie.

Stijgbeugels

Voor de ruitersport heeft Polymar een eigen productrange ontwikkeld onder de merknaam Compositi. Het bedrijf introduceerde al enkele innovaties, waaronder gepersonaliseerde stijgbeugels. Ook nu zitten een aantal nieuwe ontwikkelingen voor stijgbeugels in de pipeline. Om de goede productkwaliteit te kunnen garanderen, doet Polymar een beroep op Sirris voor sterkte- en vermoeiingstesten. Sirris stond niet alleen in voor verschillende materiaaltests in de testlabo's om bestaande en nieuwe producten te verbeteren, ook begeleiding en advies werd geboden bij de ontwikkeling van de nieuwe producten.

Multimaterialen

De nieuwe stijgbeugels kennen een ander ontwerp en ook de materiaalkeuze werd aangepast. Zo werd er geopteerd voor een combinatie van kunststof- en metaalonderdelen. Sirris bleek hiervoor de geschikte partner omdat het in beide domeinen expertise in huis heeft.

Concreet worden momenteel producten ontwikkeld met een kern uit metaal, waarrond kunststof gespoten wordt. Samen met Polymar zal gekeken worden hoe de aanhechting tussen de metalen inserts en de kunststof te verbeteren ('multi-material joining'). De metalen inserts zullen via spuitgieten met kunststof worden bekleed ('overmoulded'), om de synergie tussen vormgeving en sterkte tot stand te brengen. Zo kunnen de sterkte van het metaal en het veervermogen van de kunststof gecombineerd worden, met als doel het comfort en schokabsorptievermogen in de producten te integreren en te verbeteren.

Heeft u advies nodig bij de keuze van het juiste materiaal voor uw product of kunnen wij u helpen bij het testen van uw nieuw product? Stel uw vragen aan onze experts van de testlabo’s.