Is polijsten tot spiegelglans met een cobot mogelijk?

Goede polijstexperts zijn nauwelijks te vinden en daar komt voorlopig geen verandering in. Het werk vereist kennis en ervaring, is tijdrovend, duur, monotoon, stressvol en wordt uitgevoerd in een ongezonde werkomgeving. Vooral in de matrijzenbouw is de nood hoog. Sirris is naar aanleiding van de vraag vanuit de industrie het collectief onderzoeksproject CoPolMould gestart om na te gaan of semi-automatisatie met behulp van cobots toelaat de polijstexperts (deels) te ontlasten.

Resultaten CoPolMould

Voor dit onderzoek is Sirris een partnerschap aangegaan met de Duitse onderzoeksinstelling Fraunhofer-Institut für Produktionstechnologie (IPT). Deze onderzoeksinstelling is gerenommeerd voor haar onderzoek naar automatiseren van polijstprocessen, waarbij ze vooral automatisering met behulp van industriële robots en actief gestuurde adaptieve toolhouders onderzoekt.

Sirris zette een cobotpolijstcel op om te onderzoeken of een cobot zinvol ingezet kan worden als hulpmiddel voor de polijstexpert. Het onderzoek toont aan dat er potentieel zit in gecobotiseerd polijsten. Details over dit onderzoek en zijn resultaten vindt u op Techniline.

Start vervolgproject COBOFIN

Sirris zal de komende jaren verder inzetten op het verbeteren van deze processen en het verder exploreren van de mogelijkheden van het gecobotiseerd nabewerken (bijv. schuren, ontbramen). Hiervoor werd een nieuw COOCK-project opgezet, dat ondertussen werd goedgekeurd: COBOFIN. Meer info hierover vindt u hier

Bedrijven die het COBOFIN-project van dichtbij willen opvolgen en met de opgebouwde kennis en resultaten concreet aan de slag willen, zijn welkom! Interesse? Neem contact met ons op!

 

Tags: