Vlaanderen heeft tien nieuwe Fabrieken van de Toekomst

Eén van de sleuteldoelstellingen van Agoria en Sirris is om de technologische industrie maximaal te laten bijdragen aan een welvarende en duurzame samenleving. Samen met verschillende partners ondersteunen Agoria en Sirris de maakbedrijven om dit te kunnen verwezenlijken, onder andere via het project ‘Factory of the Future’.

10 nieuwe winnaars

Tijdens de vijfde editie van de Factory of the Future Awards in Kortrijk hebben nog eens tien bedrijven de titel van Factory of the Future ontvangen uit handen van minister-president Geert Bourgeois. Het gaat om BMT Aerospace (Oostkamp), Bosch (Tienen), Colruyt Group Fine Food (Halle), Duracell (Aarschot), Janssen (Geel), Lavetan (Turnhout), Mirion Technologies (Olen), Niko Group (Sint-Niklaas), Materialise (Leuven) en RF-technologies (Oosterzele). "Deze productiebedrijven hebben stuk voor stuk bewezen dat ze internationale top zijn", zegt Peter Demuynck, algemeen directeur van technologiefederatie Agoria Vlaanderen, die de prijzen uitreikt in samenwerking met Sirris, Fevia Vlaanderen, Fedustria Vlaanderen, Essenscia Vlaanderen, Centexbel, Catalisti en Flanders’ FOOD.

Fabrieken van de Toekomst investeren in digitalisering, in slimme processen en producten en in een productie van wereldniveau, maar ze gaan ook doordacht om met energie en materialen en hebben aandacht voor betrokkenheid, creativiteit en autonomie van hun medewerkers.

Gedigitaliseerde productieprocessen

Om uit te groeien tot een Fabriek van de Toekomst moeten de bedrijven zeven transformaties doorlopen. "Met het actieprogramma Made Different bereiden we nu al sinds 2012 de maakindustrie voor op de industrie 4.0", zegt Herman Derache, Managing director Sirris en Hoofd Innovatie bij Agoria. "Om succesvol te blijven - ondanks of dankzij razendsnelle technologische, economische en maatschappelijke evoluties - moeten onze bedrijven zich telkens opnieuw heruitvinden en ook doordacht omgaan met energie en materialen, naast een mensgerichte aanpak."

‘Factories of the Future’ leveren klantspecifieke producten met een hoge toegevoegde waarde en hebben de wendbaarheid om vlot in te spelen op een snel veranderde marktvraag. Met een open geest voor nieuwe zakenmodellen zetten ‘Factories of the Future’ vol in op gedigitaliseerde productieprocessen. Ze maken maximaal gebruik van moderne productietechnologieën.

Meer banen en investeringen

De 30 Factories of the Future investeerden de voorbije vijf jaar meer dan 850 miljoen euro in infrastructuurvernieuwing, digitalisering en automatisering. Hun tewerkstelling steeg bovendien met 15 procent. "Dat is het bewijs dat robotisering en automatisering niet ten koste van de werkgelegenheid gaan, wel integendeel", zegt Herman Derache.

Meer dan 600 Vlaamse maakbedrijven in de technologische sector zijn ondertussen begonnen met de transformatie met begeleiding van de partners van het Made Different-programma. Om nog meer bedrijven aan te moedigen krijgen de beste leerlingen van de klas de titel Fabriek van de Toekomst.

Internationaal succes

Niet alleen de Factories of the Future spreiden hun vleugels uit en oriënteren zich op de internationale buitenwereld. Agoria en Sirris doen dat ook. Ze promoten hun visie over de Fabriek van de Toekomst en de Made Different-methodologie in Europa, en dat is niet onopgemerkt gebleven. In Duitsland groeit steeds sterker de aandacht voor ‘de mens’ in Industrie 4.0, Nederland neemt sinds vorig jaar het concept van ‘Factories of the Future’ over en ook 15 andere Europese landen, onder auspiciën van de Europese commissie, bereiden zich voor om een actieprogramma zoals Made Different in hun aanpak te integreren.

Ook de Vlaamse overheid kan mee investeren

Peter Demuynck, algemeen directeur van de technologiefederatie Agoria Vlaanderen, doet een oproep aan de Vlaamse regering om Vlaanderen verder naar de top in Europa te brengen inzake industrie 4.0 en de nadruk te leggen op industriegedreven innovatie. Agoria Vlaanderen stelt daarom voor om een impulsprogramma ‘advanced manufacturing’ in het leven te roepen, waarbij naast O&O ook aandacht gaat naar sensibilisatie en concrete toepassing bij zoveel mogelijk Vlaamse bedrijven, naar analogie met het impulsprogramma rond artificiële intelligentie en cyber security. Een dergelijk impulsprogramma zou ook de trigger kunnen zijn voor industrie, overheid en kennis- en onderzoeksinstellingen om samen een roadmap industrie 4.0 uit te tekenen voor Vlaanderen.

BMT Aerospace, Bosch Tienen, Colruyt Group Fine Food, Duracell, Janssen, Lavetan, Mirion Technologies, Niko Group, RF-technologies en Materialise komen bij de groeiende groep Factories of the Future. Vorig jaar wonnen Borit, Reynaers Aluminium, Dekeyzer-Ossaer en Lantmännen Unibake een award. In 2017 was het de beurt aan Daikin, Nuscience, Rousselot, Veranneman Technical Textiles en Valeo. In 2016 vielen die awards ten deel aan E.D.&A., JTEKT Torsen Europe, Ontex, Punch Powertrain, TE Connectivity, Bio Bakkerij De Trog en Van Hoecke NV. Continental, Provan, Dentsply implants en Newtec kregen de eerste prijzen in 2015.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de winnaars, of met Agoria Vlaanderen of Sirris.

Ontdek alle factories of the future !

Sirris, Marie-France Rousseau - Communication Manager Sirris, tel. +32 498 91 94 56 – marie-france.rousseau@sirris.be 

Agoria, Frederik Meulewaeter - Marketing & Communication, tel.  +32 477 39 75 43 - frederik.meulewaeter@agoria.be