Optische oppervlakte-eigenschappen creëren dankzij textureren en coating

Oppervlakken kunnen aangepast worden om verschillende optische effecten te creëren. Dit maakt tal van toepassingen mogelijk, waarvan de meest interessante wetenschappelijke toepassingen met diffractie van licht of waarbij een enkele kleur (golflengte) geïsoleerd werd uit de lichtbundel. Denk maar aan spectroscopie, waar in licht wordt gebroken en verspreid over een detector, om zo de chemische samenstelling van de lichtbron - een ster of een vlam - te bepalen. Het optische gedrag van oppervlakken kan bereikt worden met zowel textureren als coaten.

De toepassing van texturen om optische effecten te creëren, zoals spreiden, breken en opnemen (optisch zwart) van licht is niet ongewoon. Femtosecondelasers bieden unieke opportuniteiten om dergelijke texturen te creëren met LIPSS (laser-induces periodic surface structures). Hierrond werd onderzoek verricht.

Optische coatings worden frequent gebruikt om de optische eigenschappen van optische componenten zoals vensters, spiegels of lenzen uit te breiden. een manier om een dergelijke coating te realiseren is door het gebruik van een dunne laag materiaal met de vereiste eigenschappen. Een typisch voorbeeld is de metallische reflectielaag van een spiegel. In de praktijk worden de metalen aluminium, zilver en goud het vaakst gebruikt voor dit doel.

Meer hierover kunt u lezen in ons e-book rond functionele oppervlakken dat we voor u samengesteld hebben. Dit inspirerende e-book kunt u nu downloaden!
Tags: