Operator en cobot polijsten zij aan zij in 4.0 Made Real Pilot Factory

Polijsten is een arbeidsintensieve karwei die om de nodige ervaring en expertise vraagt, steeds zeldzamer wordende eigenschappen op de werkvloer. Automatisering is een optie, maar kleine series en complexe vormen vragen om een andere aanpak. Binnen haar 4.0 Made Real Pilot Factory ontwikkelt Sirris een oplossing op maat.

Polijsten is secuur werk dat kennis en ervaring vereist van proces en gereedschappen, maar tegelijk ook tijdrovend, duur, monotoon, stressvol is en in een ongezonde werkomgeving wordt uitgevoerd. De verantwoordelijkheid die bij polijsten komt kijken is bovendien niet mis, aangezien het om een afwerkingsproces op vaak dure stukken gaat aan het einde van de productie. Loopt iets mis, dan heeft dit soms zware gevolgen in termen van verlies van tijd en kosten.

Goede polijstexperts zijn vandaag nog nauwelijks te vinden en daar lijkt in de nabije toekomst geen verandering in te komen. Polijsten vraagt immers om veel ervaring en wanneer een ervaren polijster op pensioen gaat, kan die niet altijd vervangen worden, waardoor de kennis en vaardigheid verloren dreigen te gaan.

Automatiseren op maat

Daarom onderzoekt Sirris op vraag van bedrijven hoe dit arbeidsintensieve werk (polijsten, maar ook slijpen en honen) sneller en makkelijker te maken en het te verbeteren, om zo ook de kennis te behouden. Automatisering is hier zeker een mogelijkheid, maar bij het polijsten van kleine series is het volledige proces automatiseren met industriële robots niet aan de orde. Ook bij complexe vormen polijsten is een volledige automatisering niet aangewezen.

In dergelijke gevallen is de inzet van kleinere collaboratieve robots (cobots) een interessantere, efficiëntere mogelijkheid. De operator voert de nabewerking uit, polijst complexere vormen, controleert het proces en doet de kwaliteitsinspectie, terwijl de cobot instaat voor het polijsten van de grote oppervlakken en de oppervlakken met een grote kromming. Door de taken te verdelen wordt de medewerker niet vervangen, maar zijn productiviteit verhoogt en zijn kennis behouden.

Robot en mens kunnen daarbij onafhankelijk en in elkaars buurt werken. De cobot beschikt over een intern krachtmetingssysteem (force-feedback), waarbij via krachtsensoren de ingezette kracht kan bijgestuurd worden tijdens het polijstproces en hij zonder bijkomende maatregelen veilig in te zetten is.

4.0 Made Real Pilot Factory

In onze 4.0 Made Real Pilot Factory tonen we u hoe dit in de praktijk in zijn werk gaat: hierbij wordt de wijzerplaat van het horloge dat we produceren eerst gepolijst, zodat deze nadien makkelijker kan getextureerd worden. Hetzelfde geldt voor de casing, om deze achteraf makkelijker te kunnen afwerken. Zo kan polijsten voor een hogere kwaliteit van deze processen zorgen.Deze blog is een onderdeel van onze campagne '4.0 made real by Sirris', om de haalbaarheid van 4.0-technologieën in de industrie aan te tonen. Wenst u meer te weten? Ga naar onze 4.0 Made Real pagina of LinkedIn-pagina!