Onze nieuwe collega is aangekomen!

Hoe coöperatieve robots inzetten op de werkvloer? Dat onderzoeken we bij Sirris. We schaften een industriële robot aan die ons zal assisteren in use cases uit de industrie. We bekijken hoe u deze veilig kan integreren in uw productielijn, hoe hem programmeren en welke taken de cobot kan uitvoeren.

Al tientallen jaren is Sirris actief binnen de thematiek van flexibele automatisering. Verschillende technologieën en toepassingen passeerden reeds de revue. Ongeveer zeven jaar geleden investeerden we als eerste in een collaboratieve robot (cobot). Cobots zijn specifiek ontworpen om op een veilige manier samen te werken met operatoren in eenzelfde ruimte. Vandaag worden cobots al ingezet in verschillende sectoren en voor verschillende toepassingen.

Cobots hebben echter ook een aantal nadelen. Zo hebben ze een beperkte snelheid, payload en nauwkeurigheid. Het idee van echte samenwerking tussen mens en robot, is desalniettemin zeer sterk en wordt almaar belangrijker in de huidige productiecontext. Het produceren van verschillende productvarianten in kleine reeksen zorgt immers voor een toegenomen complexiteit die niet eenvoudig te beheersen is door de operatoren. Hybride werkcellen, waarin mensen samen met robots worden ingezet (elk met hun eigen sterkte), kunnen hier een antwoord bieden.

Sirris investeerde recent in een industriële robot om - aan de hand van industriële use-cases - na te gaan in welke mate deze zinvol ingezet kan worden, om op een veilige manier naast operatoren te werken (men spreekt hier van een 'coöperatieve robot'). In ons applicatielabo zal onder meer onderzocht worden voor welke applicaties een coöperatieve robot zinvol ingezet kan worden, welke veiligheidssystemen meest geschikt zijn om een veilige mens-robot-cel te creëren (bijv. projectie van veiligheidszones), hoe men de programmering van de robot eenvoudiger kan maken (bijv. 'hand guiding') en veel meer.

De komende weken wordt onze cel verder uitgebouwd en zijn we klaar om uw uitdagingen aan te pakken!

Op 13 juni kunt u in onze vestiging in Kortrijk terecht voor een kennismaking met de nieuwe industriële robot, en dit in het kader van de officiële opening van labs van de Fabriek voor de Toekomst Machinebouw & Mechatronica. Klik hier voor meer info.