Ontdek de kracht van datavisualisatie!

In een wereld waarin de informatie ons om de oren vliegt, kan datavisualisatie wonderen doen. In de webinar 'The power of data visualisation' leert u niet alleen de basics van datavisualisatie, maar ook hoe u deze toepast op uw real-world analyses. Neem deel en breng complexe data-inzichten voortaan glashelder over. 

Datavisualisatie is een krachtig mechanisme dat nuttig is in meerdere fases van de data science-workflow. Het ondersteunt dataverkenning en datakennis, en maakt het mogelijk om de inzichten uit deze data op een heldere manier voor te stellen. Toch is de meest efficiënte visualisatiemethode kiezen niet altijd eenvoudig. Precies daarom focust onze nieuwe Mastercourse specifiek op dit onderwerp.

Een wereld aan mogelijkheden voor kmo’s

Spreken we over data science, dan worden internetgiganten Google, Amazon en Facebook meestal aangehaald als lichtende voorbeelden. Toch kan data science ook bijzonder waardevol zijn voor innovatie binnen andere industriedomeinen - én binnen kmo’s. Denk bijvoorbeeld aan de profilering van producten en klanten, de optimalisatie van productieprocessen, of het minimaliseren van machine-uitval.

De EluciDATA Mastercourse van Sirris biedt aan ondernemers een pragmatische en industriegerichte inleiding tot datagedreven innovatie en AI. Deze mastercourse (in het Engels) bestaat uit zes sessies, en komt tegemoet aan verschillende behoeften en invalshoeken van mensen met een diverse achtergrond of opleiding. Deze cursus is er dan ook voor elke ondernemer met interesse in data-innovatie.

In onze tweedelige webinar ‘The power of data visualisation’ ontdekt u de basisprincipes van datavisualisatie. Maar ook hoe u ze toepast op uw real-world analyses. U leert hoe u data op een eenvoudige manier kunt communiceren om heldere inzichten aan te bieden aan uw publiek. Dankzij de praktische insteek, is deze webinarsessie meteen van toegevoegde waarde voor uw onderneming.

Doe meer (en innoveer) met uw data

Een verkeerd gekozen datavisualisatie kan tot onjuiste interpretaties leiden. Om de meest efficiënte keuze te maken, moet u weten welke methodes er zijn en welke de meest geschikte zijn. Ook moet u kennis hebben over het domein én het probleem. Waarover gaan de data? En welke noden moeten worden in kaart gebracht?

Wanneer u datavisualisaties maakt, beschikt u best ook nog eens een stevige hoeveelheid kennis over de menselijke perceptie. Bijvoorbeeld: hoe kunnen we complexe data op de meest begrijpelijke manier voorstellen? En hoe kunnen we de aandacht van de gebruiker meteen op de belangrijkste informatie vestigen?

Het doel van deze tweedelige webinarsessie is om u een helder overzicht te geven van de bestaande datavisualisatiemethoden, maar ook hoe u deze op de meest effectieve manier kunt inzetten. Denk aan belangrijke data-eigenschappen markeren, trends onderstrepen, verborgen patronen onthullen, enzovoort. 

Deze sessie richt zich op:

  • Hoe kan datavisualisatie u helpen om uw data te begrijpen, maar ook geavanceerde gegevensverkenning en analyse makkelijker maken?
  • Welke verschillende methoden voor datavisualisatie bestaan er en welk type van gegevens kunnen ze het meest effectief visualiseren?
  • Hoe kiest u de meest geschikte datavisualisatietechniek om inzichten te identificeren en resultaten te communiceren? 

Use case: circular heatmaps for traffic analysis

Een mooi voorbeeld van wat in de webinar aan bod komt, is afkomstig uit het MISTic-project, uitgevoerd door het EluciDATA Lab van Sirris in samenwerking met Macq en VUB. In deze use case wordt de verkeerssituatie in Brussel ten tijde van COVID-19-maatregelen geanalyseerd op basis van de open dataset van Brussels Mobility. De dataset bevat voertuigtellingen op 55 drukke locaties in de stad Brussel.

Op basis van die data worden wekelijks ‘vingerafdrukken’ van de verkeersintensiteit gevisualiseerd in de vorm van een circulaire heatmap. De heatmap geeft de dagen van de week weer als concentratiecirkels die beginnen met maandag in de binnenste cirkel, gevolgd door dinsdag in de volgende cirkel en zo verder tot zondag in de buitenste cirkel. De cirkels zijn verdeeld in sectoren van 1 uur. Hoe donkerder de kleur van een sector, hoe intenser het verkeer. Deze compacte visualisatie stelt de gebruiker in staat om verschillende wekelijkse ‘fingerprints’ te vergelijken en patronen in die gegevens te vinden. 

(Klik om te vergroten)

Indien u interesse hebt in de analyse van deze use case, kunt u deze hier nalezen.

Praktische informatie

De webinar 'The power of data visualisation' maakt deel uit van de Mastercourse ‘Data Innovation’ 2021 van het Sirris Data and AI Competence Lab (EluciDATA Lab). De sessie wordt gegeven over twee halve dagen en kan als stand-alone sessie worden gevolgd of in combinatie met andere sessies. De cursus bestaat in totaal uit zes sessies, elk gericht op verschillende stappen in het data-innovatieproces. 

Wanneer?

  • Eerste halve dag: 16 maart 13:00 - 15:30
  • Tweede halve dag: 18 maart 13:00 - 15:30

> Neem deel aan de webinar