Omkeerbaar textiel om de temperatuur te regelen

Stoffen kunnen het menselijk lichaam zowel opwarmen als afkoelen door de sturing van infraroodstraling dankzij de asymmetrische kenmerken van de straling en de dikte van de nanoporeuze PE-lagen.

Het handhaven van de lichaamstemperatuur is een van de basisbehoeften van het leven en het proces om de omgevingstemperatuur te behouden vergt vaak veel energie.

Textiel dat het lichaam koelt of opwarmt is al langer te koop. Thermische dekens, bijvoorbeeld, maken gebruik van dunne metaallagen om de warmte naar het lichaam terug te sturen. Sportkleding koelt de gebruiker af door het vocht af te voeren, de microstructuur van het materiaal te wijzigen en/of de poriën open te zetten. Tot nu toe is er echter nog geen textiel dat in de twee richtingen werkt.

Om het thermisch comfort van de mens in bredere zin te verbeteren, willen Stanford onderzoekers het beheersen van de lichaamswarmte oplossen met textiel dat het menselijk lichaam opwarmt en/of afkoelt door infraroodstraling te regelen in die twee tegengestelde functies.

Lees meer op Techniline.