Nodulaire gietijzernuance biedt oplossing voor lage schokbestendigheid van silicium-verstevigd gietijzer

Door het verstevigingsmechanisme van de silicium-gelegeerde gietijzersoorten en toevoeging van perliet-stabiliserende elementen te combineren kon een gietijzersoort ontwikkeld worden die niet meer de belangrijkste negatieve eigenschap van Si-gelegeerd gietijzer bezit: een bros breukgedrag bij schokbelastingen.

De nieuwe silicium-verstevigde nodulaire gietijzersoorten die in 2011 in de nieuwe Europese norm werden opgenomen hebben de laatste jaren een belangrijke opmars gekend. Vooral de nuance EN-GJS-500-14 is voor veel constructeurs een ideaal materiaal gebleken ter vervanging van het klassieke nodulaire gietijzer klasse EN-GJS-500-7. Dit wegens de combinatie van betere mechanische eigenschappen (hogere rekgrens en hogere breukrek) en de veel betere bewerkbaarheid door de uniforme ferritische matrixstructuur. De rekgrens stijgt immers van 320 tot 400 MPa, de verlenging verdubbelt zelfs van 7 tot 14 procent bij het inzetten van de nieuwe nuance.

Lees meer op Techniline.

Uw kennis in gieterijtechnologie opfrissen of bijschaven?

Op vraag van gieterijen en hun afnemers bundelt Sirris haar uitgebreide expertise en kennis voor de tweede keer in een cursus gieterijtechnologie. De opleiding, die uit vijf modules bestaat, reikt u diepgaande en praktische kennis aan over alle technologische en productie gerelateerde aspecten die van belang zijn bij gietstukken. De lesgevers kunnen bogen op een jarenlange praktijkervaring en opgebouwde kennis, wat ook terugkomt in de inhoud en het materiaal van de cursus. De lesgevers zijn voornamelijk interne gieterijspecialisten, maar ook een aantal externe specialisten uit de bedrijfswereld nemen delen van de opleiding voor hun rekening.

Meer weten? Neem een kijkje in onze agenda!

Tags: