Nieuwe techniek ontgeurt gerecycleerde kunststof

De geuren die soms vrijkomen van gerecycleerd plastic is vaak een remming om ze te hergebruiken. Onderzoekers ontwikkelen nu een procedé om ze te 'ontgeuren' door deze plastics in stoom te trekken.

De geuren die door plastic, zeker van verpakkingen, zijn opgenomen, maken het soms ongeschikt voor recyclage omdat 'ontgeuren' moeilijk is met klassieke methoden van wassen en recycleren. Men kan additieven toevoegen tijdens de extrusiefase van het materiaal om het in te kapselen of de VOS in de mal aanwezig, te onttrekken, maar dit is zelden voldoende afdoende om alle kwalijke geuren te verwijderen.

Onderzoekers van de universiteit van Alicante werken nu aan een techniek om de vluchtige organische stoffen (VOS) te elimineren die door het polymeer opgenomen en daarna terug uitgestoten zijn.

Het proces omvat de triage, uitzoeken en pre-conditioneren van de verpakkingen, het vermalen, wassen samen met tensioactieve stoffen, spoelen en drogen. Eliminatie van de geuren heeft plaats in de eindfase bij het trekken in stoom.

Lees meer op Techniline.