Nieuwe coatingfunctionaliteiten vereisen nieuwe testprotocollen en toestellen

Nieuwe ontwikkelingen ontstaan uit de vraag naar duurzamere, kwalitatievere coatings die functionaliteiten combineren. Het gebruik van nieuwe materialen in verschillende sectoren en de strengere regelgevingen rond gebruik van schadelijke grondstoffen zorgen ervoor dat coating- en verffabrikanten hun formuleringen regelmatig moeten aanpassen. Om nieuw ontwikkelde samenstellingen correct te kunnen evalueren, is het cruciaal deze te testen via methodes afgestemd op zowel coating als ondergrond.
 
Enkele voorbeelden van nieuwe functionele coatings die de markt in snel tempo hebben veroverd, zijn luchtzuiverende of afwasbare verven, zelfreinigende coatings voor zonnepanelen en water- en vuilafstotende coatings voor gsm's.

Een mooi voorbeeld van hoe testen mee-evolueren met nieuwe ontwikkelingen is het gebruik van cyclische corrosietesten. Waar in het verleden voor solvent-gebaseerde coatings een continue hete-zoutsproeitest werd gebruikt, is men met de opkomst van water-gebaseerde primers en hybride systemen overgeschakeld naar cyclische testen, bestaande uit een zoutspray in combinatie met uv-belichting. De reden hiervoor is dat men heeft vastgesteld dat deze cyclische testen een betere correlatie vormen met de werkelijke levensduur van nieuw ontwikkelde coatings.

Groeiend belang van simulatie

Meer en meer testmethoden worden aangepast om niet enkel de functionaliteit in een labo-omgeving na te bootsen, maar om ook de duurzaamheid van de coatings op een versnelde manier te kunnen simuleren. Een voorbeeld hiervan is EN1096-5, een test waarbij de zelfreinigende eigenschappen van gecoat glas worden geëvalueerd door herhaaldelijke cycli van bevuiling, veroudering onder uv-belichting en reiniging met waterspray, om zo de inwerking van zonlicht  en regen op de vervuiling te simuleren.
 
Antibacteriële testen met aandacht voor het uitlogen van antibacterieel additief, simulatie van ijsaanhechting om anti-ijs coatings op windturbines te testen of  innovatieve methodes om anti-fouling-coatings voor schepen beter te testen worden al veelvuldig gebruikt. Sommigen van deze testen zullen in de toekomst omgezet worden in normen en als standaard worden beschouwd.
 
Recent voerde Sirris in opdracht van een klant een test uit om de fotokatalytische activiteit van een nano-coating te evalueren na een herhaaldelijke blootstelling in een QUV-versnelde verouderingskamer. Resultaten tonen dat de fotokatalytische werking van de coating slechts beperkt afneemt, zelfs na een periode van 5.000 uren QUV-veroudering (ASTM G154 cycle A).

Sirris volgt de markt van nieuwe testen voor u op. Heeft u vragen rond specifieke testen? Neem contact op met het Sirris Smart Coating Lab, wij helpen u graag verder.

(Bron foto: M2lab)