Nieuw Sirris-labo helpt Belgische industrie bij innovatie met artificiële intelligentie

Kan je als bedrijf de mogelijkheden van artificiële intelligentie (AI) en data ten volle benutten als je geen Tesla, Facebook of hoogtechnologische startup bent? Veel bedrijven liggen wakker van die vraag. U ook? Sirris lanceerde daarom op 17 september het Data and AI Competence Lab. De experts en het virtuele platform begeleiden Belgische bedrijven om de innovatiekansen die data-analyse en AI bieden te ontdekken en te grijpen.

Het belang van data en AI wordt steeds strategischer. Het adviesbureau McKinsey stelt dat de ontwikkeling van artificiële intelligentie van nu tot 2030 200.000 extra jobs kan creëren in België … maar er kunnen er ook 160.000 sneuvelen. Toch telt België weinig profielen met de juiste kennis en zijn het vooral buitenlandse bedrijven die hen rekruteren. Het is dan ook belangrijk dat bedrijven zelf kennis binnen de eigen muren ontwikkelen, liefst in functie van hun eigen maturiteit in het gebruik van Data en AI.

"Onze ambitie is om het gebruik van artificiële intelligentie in de Belgische industriële sector sterk te versnellen op basis van de reële noden van de ondernemingen. Sirris begeleidt sinds enkele decennia bedrijven bij hun technologische innovaties en dat in een groot aantal domeinen. We waren 10 jaar geleden een van de eersten in het veld om te experimenteren met industriële data-analyse en AI. Die ervaringen bundelen we in een heus data-innovatielab en bieden we voortaan op grote schaal aan aan de Belgische industrie", vertelt Herman Derache, Managing Director van Sirris.

"De vraag van Belgische ondernemingen blijft toenemen. Ze willen bijvoorbeeld meer weten over de mogelijkheden rond het opvolgen van productieprocessen, het beheer van hun machinepark, hun producten intelligenter maken, …" voegt Elena Tsiporkova, Program Manager Data Innovation er aan toe.

Technologische innovatie gebaseerd op data

Dienstenbedrijven en ondernemingen actief in de B2C-sector hebben al langer het belang van data-analyse en het proactief beheer van data ontdekt, al was het maar voor marketingdoeleinden. Helemaal anders is het in de maakindustrie.

Veel industriële ondernemingen moeten hun eerste stappen nog zetten. In een groot aantal van de projecten die Sirris realiseerde, lag de essentie van het werk in het feit bedrijven te helpen de data waarover ze beschikten in kaart te brengen, om deze daarna te leren structureren, op te schonen en ten slotte de beste methodes te identificeren om ze in te zetten. 

Neem een kijkje op elucidatalab.sirris.be om meer te weten over wat het Data and AI Competence Lab van Sirris voor u kan betekenen.