Nieuw beademingstoestel in strijd tegen corona zoekt dringend productiebedrijven

Door de corona-epidemie dreigt een tekort aan beademingsmachines in de ziekenhuizen. Twee artsen in spe ontwikkelen momenteel een alternatief beademingstoestel dat op zeer korte tijd op grote schaal kan worden geproduceerd. Ze doen een dringende oproep aan alle maakbedrijven actief in metaalbewerking, spuitgieten of het produceren en assembleren van elektronische printplaten.

In steeds meer regio’s wordt de zorgcapaciteit van de ziekenhuizen door de continue toestroom van zieken drastisch overschreden. In die regio’s kunnen patiënten met een lagere overlevingskans niet meer geholpen worden. Het is niet ondenkbaar dat ook de Belgische gezondheidszorg binnenkort voor een gelijkaardige uitdaging zal komen te staan. In de meest getroffen regio’s speelt de beperkte beschikbaarheid van medische beademingstoestellen een belangrijke rol in de dramatische sterftecijfers, gezien deze het verschil tussen leven of dood kan maken. De productie van dergelijke apparatuur duurt echter te lang om te kunnen beantwoorden aan de acute vraag.

Klaar voor serieproductie

De broers Jan en Stijn Herregodts zijn arts in opleiding en doctorandus robotchirurgie aan UGent. Jan Herregodts loopt stage op de Spoeddienst in het OLV-ziekenhuis van Aalst en ziet de gevolgen van de corona-epidemie van heel dichtbij. Daarom werkten de broers aan een alternatief beademingstoestel dat op zeer korte tijd op grote schaal kan worden geproduceerd en getransporteerd. De focus lag hierbij op de noodzakelijke functies die nodig zijn om de ademhaling van een coronapatiënt te ondersteunen of zelfs de beademing over te nemen. Door gebruik te maken van materialen en componenten die momenteel ook in niet-medische sectoren voldoende beschikbaar zijn, zou de apparatuur op zeer korte termijn en op grote schaal kunnen worden geproduceerd. Een eerste prototype werd ondertussen met succes getest via een medische testopstelling in een operatiezaal. Het ontwerp wordt nu nog geoptimaliseerd om serieproductie mogelijk te maken.

Om de eerste reeks toestellen op korte termijn te kunnen produceren, is voldoende productiecapaciteit nodig. Daarom doen Jan en Stijn Herregodts een dringende oproep aan alle ondernemingen actief in metaalbewerking (plaatbewerking en CNC-productie), spuitgieten of het produceren en assembleren van elektronische printplaten.

Bekijk hier de oproep.

Wilt u als maakbedrijf ook hulp bieden in de strijd tegen het coronavirus? Neem dan zo snel mogelijk contact op via dit formulier

(Bron: HLN)