Neem deel aan innovatief bedrijvennetwerk rond slimme, geconnecteerde producten!

Slimme geconnecteerde producten bieden kansen op meerwaarde, maar ze omvatten ook nieuwe uitdagingen die impact hebben op bedrijven. Om productbouwers, technologieaanbieders en toeleveranciers te helpen, richten Sirris, imec en Centexbel-VKC een innovatief bedrijfsnetwerk (IBN) op. 

Slimme geconnecteerde producten vereisen vaak nieuwe kennis en vaardigheden, gaan gepaard met een hogere complexiteit en nood aan toenemende specialisatie en maken een nieuwe of nauwere samenwerking in de waardeketen noodzakelijk. De kunst is om via slimme producten meerwaarde te creëren die kan worden opgeschaald en aan de juiste kost aangeboden. Dit opent nieuwe opportuniteiten, maar vraagt ook om de nodige aanpassingen binnen bedrijven. Het succesvol introduceren en integreren van nieuwe technologiecombinaties en het opschalen van slimme producten vormen een grote uitdaging, die om een aangepaste organisatie en aanpak vragen. 

Door en voor bedrijven 

Sirris, imec en Centexbel-VKC komen u tegemoet met de oprichting van een cluster of innovatief bedrijfsnetwerk. Dit is een lerend netwerk door en voor bedrijven, met kennisinstellingen die coachen, modereren en helpen bij de opzet van (nieuwe) samenwerkingsverbanden en projecten, zodat de leden de uitdagingen sneller en beter kunnen aangaan en zo competitief voordeel opbouwen tegenover de concurrentie op wereldschaal.  

Het netwerk richt zich op bedrijven in de waardeketen van slimme producten: productbouwers, technologieaanbieders en toeleveranciers (HW/embedded systems en elektronica, IoT/cloud, kunststofbedrijven en textielbedrijven), zowel kmo's als grot(er)e ondernemingen. 

5 redenen om deel te nemen  

  • Inspiratie en informatie gaan samen. Daarom wordt u als clusterlid regelmatig uitgebreid geïnformeerd over nieuwe kennisdomeinen en technologieën, toepassingen via thematische sessies, roadmaps, seminaries, netwerking, ... Zo zal u beter beslissingen kunnen nemen, risico’s vermijden en wordt een snellere go-to-market mogelijk.  
  • De cluster helpt de leden hun individuele noden en thema’s in kaart te brengen. Experts ondersteunen u bij het vormen van een toekomstvisie en het identificeren van wat belangrijk is voor uw opschaling.
  • De cluster biedt u een lokaal  platform, waar u gerichte samenwerking met andere bedrijven en specialisten kunt opzetten en waar uw eigen experts terecht kunnen voor vragen. U kunt leren hoe anderen omgaan met de opschalingsproblematiek.
  • Als clusterlid verwerft u meer inzicht in de waardeketen voor de opschaling van slimme producten. Dit in een lerend netwerk. Hier kunnen bedrijven gezamenlijk ontdekken wie welke rol kan opnemen binnen de waardeketen. In deze high-end marketplace kunnen bedrijven die de stap willen zetten van een passief naar een slim product op efficiënte wijze kennismaken met de brede waardeketen van gespecialiseerde toeleveranciers. De kennisinstellingen spelen hierbij een modererende rol en fungeren als neutraal, kritisch klankbord.
  • Vanuit de cluster helpen we bedrijven om de juiste subsidiekaders te detecteren voor individueel, collaboratief of collectief onderzoek. Daarnaast helpen we ook met de opzet van het concept voor een dergelijk subsidieproject. 

Wilt u deelnemen of wenst u verdere toelichting over dit clusterinitiatief? Neem vóór 16 maart contact op met Luc Coppers of Bas Rottier