Motorisering op maat van cameralenzen

Sirris helpt een onderneming om de lenzen van mini-camera’s te motoriseren voor de sturing op afstand van de beelden.

Traditionele camera's vervangt men voor bepaalde toepassingen steeds vaker door goedkope, maar toch degelijke minicamera’s, om sneller en meer opnames te kunnen maken. Deze toestellen dient men wel te kalibreren zodat de kleuren conform zijn met deze op de klassieke tv- of bioscoopcamera's.

Voor optimalisering van het beeld op deze minicamera's heeft de firma CyanView een afstandsbedieningspaneel met IP-verbinding ontwikkeld. Deze zogenaamde Cy-RCP is al gebruikt bij de Franse tv-show Fort Boyard (22 minicamera's) of ter ondersteuning van de productie van het spel Ninja Warrior TV. De racewagens op de 24 uur van Le Mans zijn eveneens uitgerust met camera's met deze CyanView-sturing.

Om dit type van afstandsbediening goed te regelen is het wel nodig dat de lenzen van de minicamera's gemotoriseerd zijn. Er zijn echter heel veel soorten lenzen op de markt en er komen dagelijks nieuwe bij. Het is daarom moeilijk om te investeren in een kunststofmatrijs om de besturingscomponenten voor deze lenzen te produceren.

CyanView raadpleegde Sirris om te zien hoe zij de mechanica konden aanpassen aan de individuele wensen zonder grote investeringen telkens te maken voor de matrijzen.

Sirris heeft voor het bedrijf een systeem van mini-motoren ontwikkeld om de stelringen van de lens te bedienen. De transmissie gebeurt door twee standaardversnellingen op de motoren en twee tandringen op maat. Men koos hierbij resoluut voor de additive manufacturing.

Er diende nagegaan of men met het sinteren van polymeerpoeder (SLS) aan de specificaties kon voldoen. Sirris bestudeerde het tandwerk en een schakeling die compatibel zijn met 3D polyamide printen echter met de moeilijkheid dat de afwerking van het oppervlak niet erg nauwkeurig is.

Omdat het met additive manufacturing mogelijk is om complexere onderdelen zonder meerkost te produceren, zijn sensoren, schroeven en andere functionaliteiten in de behuizing ingebouwd.

Aangezien de geprinte componenten relatief klein zijn, blijft additive manufacturing concurrentieel, zelfs voor series van enkele tientallen stuks.

Na validatie heeft Sirris aan Cyanview de CAD-bestanden met aanpasbare parameters overgemaakt, om deze zelf te wijzigen in functie van andere, nieuwe lenzen die op de markt komen en de instellingen zo door te zenden naar een printbedrijf van hun keuze.

Meer info over Cyanview : http://www.cyanview.com/