Methode om beelden in kleur over te zetten op metaal met een laser

Drie fotonische technieken om met een laser beelden in kleur over te zetten op metalen oppervlakken met een grote resolutie: oxidatie van metaal en interferenties, vorming van nanopartikels en plasmonische resonantie, structureren van een periodisch circuit en diffractie van het licht.

Wetenschappers aan de ITMO-universiteit van Sint-Petersburg hebben een methode op punt gesteld om diverse kleureffecten op een metalen oppervlak te produceren met een enkele laser. Het gaat erom dat men de bewerkingsparameters beheerst voor het aansturen van de correcte hoeveelheid geleverde warmte en dus de temperatuur die men bekomt. Zij deden hun onderzoek in drie processen die berusten op verschillende fysische effecten om beelden in kleur te produceren.

Kleuring door oxidatie

De laser dient om lijn per lijn een dunne laag oxide te produceren op een groot deel van het metalen oppervlak door de temperatuur aanzienlijk te verhogen. Omwille van de lichtinterferenties die in deze laag ontstaan komt de kleur tevoorschijn. Een Ti-oppervlak kan men bijvoorbeeld kleuren via de lichtinterferenties op een laag TiO2 die men bekomt hetzij aan 1.875 °C, hetzij aan 1.575 °C naargelang van het gewenste effect.

Lees meer op Techniline.

Tags: