Met de dag completere software voor additive manufacturing

Software voor design, generatief ontwerp, simulatie, configuratie van de productie, … Het aanbod breidt steeds verder uit. Sirris wil u helpen bij de keuze van een tool.

Gespecialiseerde AM-softwarepakketten die de ontwikkeling van nieuwe producten vergemakkelijken, zijn steeds talrijker en completer. Het ecosysteem breidt uit met de komst van betere tools voor optimalisatie en ontwerp.

Voor het ontwerpen van AM-onderdelen kunnen we bijvoorbeeld Ansys Spaceclaim vermelden, te verkrijgen voor een vaste instapprijs van € 3.300, terwijl de meeste andere softwareleveranciers werken op basis van jaarlijks hernieuwbare licenties. Spaceclaim heeft de bijzonderheid zich niet te baseren op een doorbouwhistoriek, maar elke stap los te zien van de vorige. Deze tool biedt ook mogelijkheden voor 'reverse engineering', rastering en andere aanpassingen zoals het herschikken van bestanden, enz.

Nieuwe simulatieprocessen, zoals generatief ontwerp, leveren een belangrijke bijdrage aan AM en zullen dat ook blijven doen. Door specifieke criteria voor een onderdeel in te voeren, zoals een lager gewicht, past deze software de topologie aan om automatisch aan de vereisten te voldoen door alle mogelijke oplossingen na te gaan.

Andere software focust meer op de productiemodellering en in het bijzonder de restspanningen in metaalpoedersmeltprocessen en stelt daarbij ontwerpoplossingen (componenten of dragers) voor om deze te verminderen. We citeren Virfac van Geonx, met wie Sirris regelmatig samenwerkt en onlangs nog door GE werd overgenomen, of ExaSim van 3DSim, overgenomen door Ansys.

Netfabb van Autodesk en Amphyon van Additive Works hebben een aanbod van vergelijkbare oplossingen vanaf 13-15.000 €/jaar, met verdere ontwikkelingen in de richting van completere maar duurdere oplossingen. Deze tools zijn in staat om vervormingen van onderdelen te voorspellen, het bestand aan te passen om het te compenseren, de densiteit van de dragers en hun spreiding mee te beheren en de positionering ervan op de machine te optimaliseren naargelang van de gewenste criteria (kostprijs, oppervlaktekwaliteit, densiteit van de dragers, impact van afwerking achteraf, ...) om de strategieën van lasermarkering aan te passen in functie van de niet dragende zones tot en met het definiëren van de gepaste thermische (na)behandeling.

Dit soort softwareoplossingen, die een nauwere integratie tussen ontwerp en productie mogelijk maken, zijn steeds meer gevraagd en in de toekomst zeker nog meer.

En Sirris ?

Welke software kiezen? Hoe deze gebruiken? Wat mag men ervan verwachten?

De experts van Sirris volgen de ontwikkeling van deze tools op de voet. Ongeacht of het gaat om software voor ontwerpen, topologische optimalisatie, modellering of andere. Sirris is trouwens nauw betrokken bij verschillende projecten voor ontwikkeling en configuratie van dergelijke softwarepakketten.

Wacht dus niet om op ons een beroep te doen!