Sirris geeft masterclass gieterij in samenwerking met Mikrocentrum

In samenwerking met Mikrocentrum organiseert Sirris een driedaagse masterclass rond het gieten van ferro-legeringen. De opleiding reikt u diepgaande en praktische kennis aan over het gieten van lamellair en nodulair gietijzer alsook gietstaal. Lesgever is de gieterijspecialist bij Sirris, die met 25 jaar ervaring binnen deze sector kan bogen op jarenlange praktijkervaring en opgebouwde kennis tijdens verschillende onderzoeksprojecten en contacten met diverse gieterijen en afnemers van gietstukken.

In deze cursus gieterijtechnologie bundelen we de expertise en kennis die Sirris opgebouwd heeft over tientallen jaren heen.

Tijdens de eerste sessie wordt het ijzer-koolstofdiagramma in detail uitgelegd. Hierbij komen volgende aspecten aan bod:  

  • het onderscheid tussen een stabiel en metastabiel systeem
  • het onderscheid tussen staal en gietijzer
  • De vorming van de verschillende fases en transformaties tijdens de afkoeling van vloeibare fase tot kamertemperatuur

Daarna wordt overgegaan naar lamellair gietijzer, waarbij samenstelling, eigenschappen normalisatie en productie van deze legeringsgroep wordt besproken.

De tweede opleidingssessie is volledig gewijd aan nodulair en vermiculair gietijzer. Naast de samenstelling, eigenschappen en de normalisatie van nodulair gietijzer worden hier de productiemethodes en meer bepaald de  verschillende mogelijke magnesiumbehandelingen in detail besproken. Behalve de traditionele nodulaire gietijzersoorten komen ook het Si-verstevigde nodulair gietijzer (nodulair gietijzer van de tweede generatie) zowel als vermiculair gietijzer uitgebreid aan bod.

In de derde sessie komt het gieten van staal aan bod. Naamgeving, verschillende soorten gietstaal, aandachtspunten bij het smelten en gieten, zoals desoxidatie van gietstaal, komen hier uitgebreid aan bod. Behalve het gieten worden ook de voornaamste thermische behandelingen van gietstaal besproken.

Praktische info

De cursus is bedoeld voor Nederlandstalige technici en ingenieurs, werkzaam in de gieterijsector. Daarnaast ook voor technisch personeel dat regelmatig met gietstukken werkt, zoals ontwerpers van gietstukken, tussenpersonen voor gietstukken, gebruikers van gietstukken, ... De cursus wordt georganiseerd vanaf minimum 10 deelnemers.

Deze vindt plaats op drie dinsdagen (19 en 26 november en 3 december) in het Mikrocentrum in Veldhoven (Nederland). De prijs bedraagt 1.500 euro per deelnemer.

Interesse? Meer informatie over de Masterclass Gieterij vindt u hier.

 

Tags: