Maak hands-on kennis met integratie van 3D-metaalprinten in productieproces

3D-metaalprinten vormt meestal slechts de eerste stap in een productieproces door producttolerantievereisten die buiten de mogelijkheden van het printen liggen. Op 7 en 21 juni organiseert Sirris een praktische, interactieve workshop waarop u kunt kennismaken met verschillende mogelijkheden om 3D-metaalprinten te integreren met andere productietechnologieën.

3D-metaalprinten evolueert van technologie bij uitstek voor functionele prototypes tot volwaardige productietechnologie voor mechanische componenten. Echter, 3D-metaalprinten vormt meestal slechts de eerste stap in het productieproces, omdat er producttolerantievereisten gesteld worden die buiten de mogelijkheden van het printen liggen. Bijkomende operaties, zoals precisiefrezen, zandstralen en polijsten, om een bepaalde dimensionele nauwkeurigheid of oppervlaktegesteldheid te bereiken zijn dan ook noodzakelijk.

Om dit efficiënt te organiseren, dient zowel het productontwerp als de hele productieketen geïntegreerd te verlopen. Zo niet, kan een voordeel van het printen, zoals bijvoorbeeld volledige vormvrijheid, een onoverkoombaar obstakel vormen in een latere productiefase.

Praktische workshop

Tijdens de workshop zult u tezamen met experts een product ontwerpen voor 3D-metaalprinten, kennismaken met opspanmethoden om een geïntegreerde productie te realiseren, nadenken over de definitie en locatie van referentiepunten, inzicht krijgen in mogelijke vervormingen en afwijkingen tijdens en na metaalprinten en aan de slag gaan met meet- en scandata.

De workshop vindt plaats in het labo Precision Manufacturing van Sirris in de Diepenbeek op 7 en 21 juni, telkens in de namiddag. Deelname is gratis, maar inschrijving verplicht. Meer info over de workshop vindt u op onze agenda.

Het initiatief kadert binnen het EFRO-project 'Integratie van 3D-metaalprinten' en wordt gesteund door Europa, Vlaanderen en Provincie Limburg.